Sve više prevara internet kupovine – kako se zaštititi? (VIDEO)

Internet trgovina, prodaja i kupovina, postali su svakodnevica. Međutim, povećanjem onlajn trgovine, sve su češće i internet prevare.

Sve više je onih koji umjesto dobiti, prilikom prodaje ili kupovine na internetu ostaju bez novca na bankovnom računu.

Problem je što je onlajn prevare teško razotkriti i naći počinioce.

Draženko Ćosović žrtva je internet prevare. Oglasio je da prodaje auto-felge. Nakon što se javio kupac, umjesto zarade – ostao je bez novca na bankovnom računu.

A sve je počelo kada je lažni kupac tražio bankovne podatke kako bi mu navodno uplatio novac za ponuđenu robu.

– Link tog oglasa sam dobio na WhatsApp, sa broja na kom je profilna slika čovjeka i djeteta, vjerovatno da dodatno ulije povjerenje. Zovnem druga koji je imo na računu i pitam mogu li na njegov račun da izvršim transakciju, on mi je izašao u susret, ispunio podatke i na kraju je skinuto sa računa 3.000 KM – pojašnjava Ćosović.

Siniša Bejat, zamjenik komandira za kriminalitet PU Trebinje, kaže kako se dešava to da lica kada popune podatke, novac sa njihovih računa vrlo brzo, u roku nekoliko sekundi nestane.

– Obično se radi o velikim sumama novca. U pitanju su lažni profili, postupak dokazivanja je vrlo kompleksan težak – dodaje Bejat.

Sigurnu od lažne onlajn trgovine teško je prepoznati. Za kupovinu bilo čega, od odjeće, tehnike, pa sve do životnih namirnica na internetu, potrebno je ostaviti neke od ličnih podataka. Broja bankovnog računa ili matični broj, nikako ne bi trebalo olako davati.

U policiji kažu da je sve više žrtava ovakvih prevara. Upozoravaju da opasnosti vrebaju sa lažnih, ali dobro zamaskiranih profila. Slike novca, nakita , brze i lake zarade često su toliko primamljive da se lakovjerni „navuku na tanak led“.

– Јedan takav dogđaj, krivično djelo smo evidentirali kada je građanin Trebinja oštećen za 18.000 KM – navela je Јovana Cvijetić, portparolka PU Trebinje.

Interet prevare ugrožavaju i trgovinu ozbiljnih i provjerenih firmi, koje za razliku od lažnih profila imaju logo, količnu prodatih ili kupljenih aratikala, sve je javno i vidljivo.

Na meti sajber kriminalaca su preduzetnici čiji informacioni sistemi nisu dovoljno zaštićeni.

Godišnje poslovni subjekti, zbog ovakvih kriminalnih radnji, pretrpe milionsku štetu.

– Posebno su na udaru mala i srednja preduzeća koja ne mogu da se zaštite, da izgrade kapacitete – ističe Veselin Savić, direktor Područne privredne komore Trebinje.

Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske navodi da bi se sačuvala materijalna dobra, potrebno je ulagati i u ljude i obuku, odnosno, kako kaže, opremu.

Јedna od mjera zaštite je i korištenje posebne bankovne kartice za internet trgovinu, na koju dopunjavate novac prema potrebi.

Pravila zaštite kupaca, uz neodavanje ličnih potadatka, jeste i da dobro provjerite profil prije nego što se upustite u bilo kakvu transakciju, kako ne biste bili oštećeni.

 

 

 

Izvor: RTRS

The post Sve više prevara internet kupovine – kako se zaštititi? (VIDEO) appeared first on Padrino Vijesti.