Superćelijska oluja je u Sloveniji, sljedeća stanica Hrvatska pa BiH

Superćelijska oluja je u Sloveniji, kako najavljuju meteorolozi, sljedeća stanica je Hrvatska, BiH a onda i Srbija. Na naslovnoj fotografiji vidi se kretanje oluje.

Hrvatska ponovo očekuje novo veliko razorno nevrijeme, slično onom koje je u sredu zadesilo region i odnijelo četiri života. Kako tvrde tamošnji meteorolozi, superćelijska oluja stiže iz nekoliko pravaca iz Slovenije. Kako pišu mediji, u Zagrebu je već oko 9:15 počelo da grmi.

Otprilike iz tog pravca u srijedu poslije podne došlo je jako nevrijeme. Drugi ‘front’ je stigao iz Slovenije na područje Gorskog kotara, tačnije Delnica i Vrbovskog, i ide ka Ogulinu. Treći front se kreće od slovenačke Postojne prema hrvatskoj granici.

Na fotografiji ispod vidljivo je kretanje oblaka i kiše

Takođe, u ovoj državi je za danas i sutra najavljeno je novo, ozbiljnije nevrijeme. Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti barem djelimično sunčano i nestabilno. Na zapadu već kiša pada već, a od sredine dana u većini kopnenih predjela i na sjevernom Jadranu pljuskovi i grmljavina.

Na fotografiji ispod vidi se kretanje oblaka

Za veći dio BiH izdato je narandžasto upozorenje za naredna dva dana zbog lokalnih pljuskova, praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, a moguća je i pojava grada.

Narandžasto upozorenje izdaje se za zapadni, sjeverni, centralni i istočni dio BiH od sutra u 16.00 časova do kraja subote.

Na ovoj fotografiji prikazana je vidljivost oblaka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom, dok se uz grmljavinu očekuje i vjetar brzine između 45 i 65 kilometara na čas.

Prema preporuka Svjetske meteorološke organizacije, stanovništvo treba biti spremno na krhotine koje nosi vjetar, te na mogućnost prekida u snabdijevanju električnom energijom.

 

 

 

Izvor: ATV

The post Superćelijska oluja je u Sloveniji, sljedeća stanica Hrvatska pa BiH appeared first on Padrino Vijesti.