Stručnjaci savjetuju: Šta sve treba da sadrži vaša putna apoteka

Kako vam ljetovanje ne bi pokvarili iznenadni zdravstveni problemi, alergije, stomačne tegobe ili posjekotine, poželjno je da sa sobom ponesete putnu apoteku.

Sadržaj svake putne apoteke treba da budu analgetici, lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature, te u slučaju blage prehlade, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Najčešće je to paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle.

Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu, nezostavan je toplomjer, kapi za nos, kao i pastile za grlo.

Za osobe koje loše podnose vožnju, poželjno je imati tablete protiv mučnine, koje mogu da koriste i djeca u odgovarajućoj dozi.

Hronični pacijenti trebalo bi da ponesu terapiju u dovoljnoj količini i u dogovoru sa svojim ljekarom.

U putnoj apoteci bi uvijek trebalo da se nađu i probiotici jer su crijevne infekcije česte na putovanjima. Kako napominju iz Instituta, preporuka je i upotreba probiotika tri do pet dana prije puta i sve vrijeme putovanja da bi se spriječila dijareja.

– Potrebno je voditi računa o higijeni ruku. Koristiti flaširanu vodu po mogućnosti iz staklenih boca. Sredstvo za nadoknadu tečnosti i elektrolita takođe su preporuka usljed čestih dijareja i povraćanja – navodi se u saopštenju INZ.

Neizostavni dio putne apoteke su i preparati za zaštitu od insekata. Za osobe sklone alergijama, preporuka je da ponesu tablete i kreme sa antihistaminicima. U slučaju uboda insekta dešavaju se kožno alergijske reakcije čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom.

Poželjno je sa sobom ponijeti i gelove koji ublažavaju crvenilo i otok. Kako promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije, dobro je imati i antibiotsku mast.

U slučaju blažih povreda savjetuje se upotreba preparata za povredu kože i dezinfekciju rane, kao i prašak za brzo zarastanje rane.

Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, iz Instituta napominju da mislite i o zaštiti od sunca, te koristite proizvode sa zaštitnim faktorom. Budući da je posljednjih decenija sunce sve opasnije za našu kožu zbog oštećenog ozonskog omotača, pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima može da ima dalekosežne posljedice.

Preporuka je svakodnevna upotreba krema sa zaštitnim faktorom, koje se nanose najmanje pola sata prije izlaganja suncu. Generalno je pravilo da ljudi ne borave na suncu u periodu od 11 do 17 časova, naročito mala djeca, jer je tada količina UV zraka jako velika. U slučaju da dođe do opekotina od sunčanja, potrebno je nanijeti mast za regeneraciju kože.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Stručnjaci savjetuju: Šta sve treba da sadrži vaša putna apoteka appeared first on Padrino Vijesti.