Stranci sve više kupuju nekretnine pored mora

Strani državljani kupuju sve više kuća i stanova Hrvatskoj. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama.

Čak i za burna vremena, njima je Pag privlačan i lijep. Avon Verdujin je upravo ovdje pronašao kuću za kakvom je dugo tragao.

– Ima baš sve što sam želio, od toga da nema uragana do predivno čistog, modrog mora, bez morskih pasa, i vrlo niske stope kriminala, a ljudi su predivni. Naposljetku, cijene su još razumne, rekao je za HRT.

Cijene nekretnina i ostale parametre uspoređuje s nizozemskima i američkima. Planira pola godine provoditi ovdje, barem dok ne ode u mirovinu. Tada će se doseliti za stalno. Kaže da je želio godišnja doba.

– Ako ih nema, godine prolaze, kao na Floridi, gdje je vruće ili vruće i vlažno i godine prolete. Zato morate ovo cijeniti, treba vam malo zime da biste mogli uživati u proljeću i ljetu. Još se može pronaći nekretnina uz more za dvije-dvije i pol tisuće eura, što je nemoguće na mnogim drugim mjestima.

Zadovoljan je i kako je prošao pri kupnji kuće. Banka koja ga je kreditirala pomogla mu je u sigurnom prijenosu vlasništva. Tražio je kuću u koju će se moći odmah useliti, dok će sljedeću, veću, kupiti za sve one koji će mu dolaziti u posjet, poput brata slikara Norbertusa Veddujina.

I Norbertus je u potrazi za prostorom, a ističe da su cijene nekretnina vrlo povoljne, dok je u Nizozemskoj, kaže, postalo nemoguće kupiti bilo što”

Beata Bukša je iz Poljske stigla na ljetovanje prije 30 godina, zaljubila se, udala i ostala. Danas ima turističku agenciju, ali rado pomaže strancima koji žele kupiti kuću na Pagu, pa je dobro informirana.

– Procedure su vrlo jednostavne, ali ono što je uvijek moja prva rečenica je da su dobrodošli oni koji su legalisti. Sve zavisi od tržišta s kojeg dolazi potencijalni kupac, dakle zasigurno za zapadnu Europu nisu skupe, sve više nisu skupe ni za Poljsku, Češku, Slovačku. U posljednje tri godine je to fascinantno koliki broj stranaca je kupio nekretnine na cijelom otoku.

U gradu Pagu cijene su između dvije i pol i tri hiljade eura po četvornom metru, sitnica za stanovnike bogatih zemalja koji će očito s vremenom činiti sve veći dio otočne populacije.

 

 

 

Izvor: Boka News

The post Stranci sve više kupuju nekretnine pored mora appeared first on Padrino Vijesti.