Stiže voda u jedno od rijetkih hercegovačkih sela gdje još radi škola

U selu Baljci kod Bileće, za čije su vodosnabdijevanje dvije vlade, Srbije i Republike Srpske, donirale blizu milion maraka, započeto je izvođenje radova na distributivnom cjevovdu po zaseocima.

Trenutno se radi na polaganju i povezivanju cijevi, izlijevanju šahtova i iskopavanju kanala, ali je za konačni završetak kompletnih radova potrebno još oko 500.000 KM.

Od novca koji su donirale vlade Srbije i Republike Srpske, što iznosi oko 940.000 maraka, urađen je glavni dio primarnog cjevovoda koji je podrazumijevao dovođenje vode iz grada na visinu od oko 800 metara, odakle će se voda prepumpavati još jednom i razvoditi po zaseocima.

„Prvi dio je urađen još 2019. godine, sa dva bazena sa vodom, gdje se, zbog potrebe prepumpavanja, iz jednog voda mora prepumpavati u drugi, a odatle se dalje odvodi prema zaseocima, tako da trenutno, da bismo što više smanjili troškove, fizički dio posla obavljaju sami mještani“, kaže načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.

Napominje da će opština Bileća nastojati pomoći ovom selu, koliko to bude u njihovoj mogućnosti, da svaka kuća na Baljcima dobije vodu, pa će za završetak poslova tražiti i donatore, očekuju i pomoć Vlade RS, a dio će snositi i sami mještani.

U opštini Bileća se nadaju da će do kraja ljeta završiti i ove radove, kako bi se, ukoliko se iznađu potrebna sredstva, odmah nastavili i poslovi sa sekundarnom mrežom i rješavanjem vodosnabdijevanja svakog od stotinak ovdašnjih domaćinstava.

Baljci su selo u kome stanovništvo živi od poljoprivrede i stočarstva, pa će vodovod doprinijeti poboljšanju uslova života i rada, ali, kako tvrde mještani, i ponovnom povratku nekadašnjih stanovnika.

U ovom selu ima više od 400 stanovnika, dosta je naseljeno mlađom populacijom koja ovdje formira svoje porodice, gradi nove kuće, pa su Baljci jedno od rijetkih sela gdje još radi osnovna škola.

 

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

 

 

 

The post Stiže voda u jedno od rijetkih hercegovačkih sela gdje još radi škola appeared first on Padrino Vijesti.