Stigla sezona alergija- Ako vas muči polen, evo par praktičnih savjeta kako se pripremiti za proljeće

Proljeće dolazi s porastom začepljenih noseva i grebanja u grlu. Postoji nekoliko praktičnih koraka koje možete poduzeti kako biste kontrolisali simptome, smanjili alergene u svom domu i dobili dugoročno olakšanje.

Nekoliko studija u SAD pokazuje da su sezone polena sve duže i intenzivnije širom zemlje. Očekuje se da će klimatske promjene podstaći rast drveća i trava u mnogim područjima, što će značiti veće koncentracije polena, piše Njujork tajms.

Pronađite lijek koji vam odgovara

– Nekoliko lijekova koji se izdaju bez recepta i na recept mogu pomoći kod simptoma alergije. Mnogi ljekari preporučuju nazalne steroidne sprejeve kao prvu liniju liječenja – rekla je dr Sandra Hong, alergolog na klinici Klivland.

Ipak, može potrajati nekoliko dana ili sedmica kako bi pružili olakšanje od začepljenosti i kihanja, pa je najbolje početi ih koristiti rano u sezoni, prije nego simptomi postanu ozbiljni.

Antihistaminici, da li u obliku sprejeva, tableta ili kapi za oči, druge su alternative koje treba uzeti kada je potrebno, jer imaju neposredniji učinak, smatraju stručnjaci.

Dekongestivi takođe mogu priskočiti u pomoć, ali je dr Hong preporučila ove lijekove kao posljednju opciju jer mogu imati povratni učinak. Nakon nekoliko dana korištenja dekongestiva, krvne žile u vašem nosu postaju manje osjetljive na lijek i možete ponovno osjetiti jaku kongestiju. Zato ograničite ove lijekove na najviše tri dana zaredom.

“Okupajte” svoje sinuse

Za opciju bez lijekova, razmislite o ispiranju nosa. Praksa seže hiljadama godina unatrag do ajurvedske medicinske tradicije Indije, a njezina je učinkovitost potkrijepljena istraživanjima.

Da biste to sami isprobali, upotrebite neti pot (posudu u obliku čajnika za ispiranje nosa), štrcaljku s kuglicom ili bočicu na stiskanje i ulijte fiziološku otopinu u jednu nosnicu te pustite da iscuri iz druge.

Osjećaćete se manje začepljeno i vjerovatno ćete trebati manje lijekova protiv alergije.

Mudro planirajte vrijeme na otvorenom

Broj polena obično je najveći između ranog jutra i sredine jutra, kao i za vrućih, suvih i vjetrovitih dana

– Ako u to vrijeme možete vježbati u zatvorenom prostoru ili obavljati poslove kasnije naveče, smanjićete količinu polena koju udišete – rekla je dr Hong.

Ako ste skloni simptomima alergije i morate izaći ujutro ili raditi u dvorištu, nosite visokokvalitetnu masku N95 — kakvu ste koristili za zaštitu od korona virusa. To će pomoći u filtriranju polena.

Smanjite polen kod kuće

Izbjegavajte unošenje polena u zatvoreni prostor nakon boravka na otvorenom. Izujte se i presvucite kad dođete kući. Tuširajte se prije spavanja kako biste uklonili polen s tijela i nemojte dopustiti da vaši krzneni ljubimci spavaju s vama, rekla je dr. Hong.

– Čak i ako niste alergični na svoje ljubimce, na njihovim dlakama ima polena – dodaje.

Kako biste bolje spavali, pokušajte zatvoriti madrac i jastuke u hipoalergenske omotače, jednom sedmično perite posteljinu i, ukoliko ju imate, koristiti sušilicu umjesto užeta za rublje.

Dr Hong je takođe preporučila čišćenje i zamjenu filtera u vašem klima uređaju s onim koji ima minimalnu vrijednost izvještavanja o učinkovitosti (MERV) od 11 ili više. Ovi filteri mogu uhvatiti sitne čestice polena. Ako imate jake alergije, možda biste se čak trebali odlučiti za profesionalni HEPA (visokoučinkoviti filter za čestice zraka) u svojoj spavaćoj sobi.

Razmislite o imunoterapiji alergija

Ako alergije uzimaju danak u vašem svakodnevnom životu, možda biste trebali razgovarati sa svojim ljekarom o imunoterapiji za dugoročno olakšanje.

Nakon što tačno potvrdite na koje vrste polena ste alergični pregledom kože ili testom krvi, vaš ljekar može preporučiti potkožnu alergijsku imunoterapiju ili injekcije protiv alergija. To uključuje niz injekcija koje se daju svake sedmice ili svaki mjesec, a sadrže male količine polena na koji ste alergični. Doza se postepeno povećava, pomažući vašem imunološkom sistemu da s vremenom postane manje osjetljiv na alergen.

No, čak i imunoterapija zahtijeva strpljenje. Može proći šest mjeseci ili jedna godina da se simptomi povuku, rekla je dr. Hong. Ipak, možda ćete morati ostati na liječenju tri do pet godina prije nego što vaše tijelo može pouzdano ignorisati vaše okidače, piše N1info.

 

Izvor: Srpska Info

The post Stigla sezona alergija- Ako vas muči polen, evo par praktičnih savjeta kako se pripremiti za proljeće appeared first on Padrino Vijesti.