Šta se dešava s pošiljkama iz inostranstva: „Pošte Srpske“ tvrde da poštuju proceduru, a paketu se ne može ući u trag

Gdje su nestale naše pošiljke iz inostranstva koje smo uredno platili, pitaju građani koji su imali neprijatno iskustvo sa poštanskim transportom.

Redakciji Srpskainfo javili su se nezadovoljni Banjalučani čije su međunarodne pošiljke bukvalno nestale ili su vraćene pošiljaocu, a o tome, tvrde oni, nisu dobili obavještenje iz “Pošta Srpske”.

– “Pošte Srpske” nedavno mi nisu dostavile paket iz inostranstva, iako sam prilikom narudžbe imao jasno definisan datum do kada pošiljka treba stići. Tek nakon što je prošao rok ukucao sam kod za praćenje pošiljke i vidio da je paket u Banjaluku stigao 29. maja. Po informacijama koje sam naknadno dobio u pošti, vraćen je pošiljaocu već poslije dva dana – tvrdi ovaj radnik i pita kako je to moguće kada bi rok za preuzimanje trebalo da bude barem pet dana.

Ostavio dvije adrese

Ističe i da je prilikom narudžbe ostavio dvije adrese, od kuće i od posla, kao i broj telefona, ali mu nikad nije dostavljeno niti pismeno, niti usmeno obavještenje.

– Dakle, bez bilo kakvog razloga pošiljka koja je uredno plaćena unaprijed vraćena je pošiljaocu – govori on.

Srećom oko 80 KM, koliko je uplatio unaprijed, dobio je nazad.

U drugom primjeru, građanin svjedoči da međunarodnoj pošiljci ne može čak ni ući u trag.

– Po informacijama koje sam dobio praćenjem međunarodne pošiljke, paket je u Banjaluku stigao 8. juna, ali o tome nisam dobio nikakvo objašnjenje. “Pošte Srpske” u svom sistemu nemaju mogućnost praćenja međunarodnih pošiljki koje nose ovaj kod, a na pitanje da li mogu da me nađu preko imena i prezimena rekli su mi da “nemaju tu mogućnost”. Ljubazni radnici na servisnim informacijama su me uputili na menadžera poslovnice, sa kojim nikad nisam uspio stupiti u kontakt – govori ovaj Banjalučanin.

“Pošte Srpske”: Pojedinačni slučajevi

“Pošte Srpske” smo pitali u čemu je nastao problem sa međunarodnim pošiljkama i zašto one ne budu isporučene građanima na navedenu adresu. Iz ovog preduzeća, međutim, poručuju da se sve pošiljke u domaćem i međunarodnom saobraćaju, bez izuzetka, isporučuju na adresu primaoca.

– Pitanja koja ste nam dostavili odnose se na pojedinačne slučajeve, kojih je, na sreću, neznatan broj, ali bez uvida u konkretne podatke koji se tiču navedenih, čak ni njih ne možemo smatrati stvarnim problemom koji nije moguće riješiti, odnosno za koje ne postoji adekvatan odgovor – rekli su iz “Pošta”.

Kako dodaju, ukoliko je pošiljka preporučena ili paket teži od dva kilograma, a primalac nije zatečen na adresi koja je navedena, ostavlja se obavještenje o prispjeću pošiljke. Ovo obavještenje sadrži informaciju o tome u kojoj poslovnici Pošte se može lično preuzeti pošiljka, kao i vrijeme koje će se pošiljka čuvati.

– Pismonosne pošiljke se u pošti čuvaju pet radnih dana, dok se paketske čuvaju 15 dana, iako se trudimo, ukoliko nam trenutne mogućnosti u poslovnicama to dozvoljavaju, svaku pošiljku zadržati i duže – kažu iz “Pošta” za Srpskainfo.

Dodaju da su iznosi i rokovi obeštećenja korisnika ustanovljeni aktima Svetskog poštanskog saveza i da ih se svi operateri neizostavno pridržavaju.

Napominju da svaki korisnik ima pravo da pokrene reklamacioni postupak, za čije rješenje je zakonski rok 30 dana.

Poručuju i da korisnici sva pitanja i nedoumice mogu postaviti putem njihovih mejla adresa, kao i preko korisničke službe 1371.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Šta se dešava s pošiljkama iz inostranstva: „Pošte Srpske“ tvrde da poštuju proceduru, a paketu se ne može ući u trag appeared first on Padrino Vijesti.