Srbija dobija najmanje 2.000 brucoša iz Srpske: Najveće interesovanje za tehničke fakultete

Najmanje 2.000 brucoša iz Republike Srpske dobiće studentski indeks u Srbiji u školskoj 2023/24. godini, a najviši interes iskazali su za tehničke fakultete, procjene su Udruženja studenata iz Srpske u Srbiji.

Predsjednik udruženja, Dejan Pudar, izjavio je da se manji broj svršenih srednjoškolaca iz Srpske sa kojima je udruženje u kontaktu opredijelio za medicinu i neki od smjerova na Filozofskom fakultetu.

On je naveo da je uz pomoć udruženja iz Hercegovine na prijemni u Novi Sad početkom ove sedmice organizovano došlo 150 budućih brucoša, kojima je pružena sva potrebna logistika.

– Udruženje je našlo sredstva da sve to finansira. Od Trebinja do Višegrada, iz svake opštine je došao po neko kome je odgovarao ovaj termin. Dočekali smo ih, pomogli da nađu smještaj, pokazali im kako sve to funkcioniše od šalter službe pa dalje, kako da izvade određene dokumente, gdje treba da jedu, gdje polažu prijemni – rekao je Pudar.

Navodi da najveći broj studenata tradicionalno dolazi iz Brčkog i Bijeljine, ali i iz svih krajeva Republike Srpske, ocjenjujući da će se oko 90 odsto njih i upisati, jer fakulteti u Srbiji ostave mogućnost da, ako nisu uspjeli u prvoj želji, imaju još dvije šanse.

– Gdje ćeš upasti to je pitanje, a da li ćeš upisati to je manje pitanje. Kandidatu treba 14 bodova da položi prijemni, a ako ima i bodove iz srednje škole upisaće fakultet – pojasnio je Pudar.

On je rekao da je važno da budući brucoši u Srbiji znaju da imaju udruženje na koje mogu da računaju u svakom trenutku.

 

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Srbija dobija najmanje 2.000 brucoša iz Srpske: Najveće interesovanje za tehničke fakultete appeared first on Padrino Vijesti.