Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS koji je trebao stupiti na snagu u ponoć.

Šmit je donio ovu odluku nakon vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

„Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Nalog od 12. aprila prošle godine, navodi se u saopštenju OHR-a, sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom.

„Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost. Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja“, zaključuje se u saopštenju.

Pored toga, OHR je objavio i šta piše u Šmitovoj današnjoj odluci koju možete pogledati na OVOM LINKU.

Podsjećamo, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe pripadaju Srpskoj.

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne 

The post Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske appeared first on Padrino Vijesti.