Služen pomen stradalim Srbima u pridvorcima

U Pridvorcima kod Trebinja danas je služen parastos za 13 Srba koje su lokalne ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći 23. na 24. jun 1941. godine.

Sa mjesta stratišta trojica Srba uspjela su da pobjegnu i upozore ostalo stanovništvo, čime je spriječena masovnija likvidacija srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Cvijeće kod spomen-kapele u Pridvorcima, koja je podignuta 2006. godine, položile su delegacije Gradske uprave Trebinje i potomci stradalih.

Prije parastosa, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju kod spomen-obilježja, gdje su, nakon 81 godine, posmrtni ostaci sedam preostalih pridvoračkih novomučenika sahranjeni u kripti, na gradskom groblju u Trebinju.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasjedanju u maju u Diptih svetih, uz mučenike prebilovačke i donjohercegovačke, unio je i sve ostale mučenike postradale za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, među kojima su i mučenici iz Pridvoračke i jame Jagodnjača.

Svi kao Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, praznuju se 6. avgusta.

 

Izvor: Glas Srpske

 

The post Služen pomen stradalim Srbima u pridvorcima appeared first on Padrino Vijesti.