Slovenija započela priznavanje diploma stečenih u BiH

Slovenija će od ponedjeljka, 19. juna, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH, čime će biti deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH.

Iz Ministarstav civilnih poslova u Savjetu ministara saopšteno je da je ovu informaciju potvrdilo Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i Enik-Narik centar Slovenije.

Ova aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Slovenije s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u BiH.

Enik-Narik centar Slovenije je 24. oktobra 2022. godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u BiH, zbog, kako su naveli, „nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u BiH“.

 

 

Izvor: RTRS

The post Slovenija započela priznavanje diploma stečenih u BiH appeared first on Padrino Vijesti.