Skuplji kredit, jeftiniji kvadrat „Može se očekivati da dođe do pada cijena stanova“

Da će neimari u Republici Srpskoj ove sezone imati pune ruke posla, pokazuje podatak da je u martu ove godine izdato 126 građevinskih dozvola, što je za čak 28,6 odsto više u odnosu na isti period lani, ali u građevinskim preduzećima strahuju da će im planove pomrsiti rast kamatnih stopa na kredite, što bi se moglo negativno odraziti na potražnju za stanovima.

Statističari su izračunali da će u objektima za izdate dozvole biti izgrađena 523 stana, a prednjače oni dvosobni.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su već ugovorili poslove za čitavu godinu.

– Očekujemo dobru sezonu i trebalo bi da budemo uposleni u punom kapacitetu. Riješili smo problem sa nedostatkom radnika, a cijene repromaterijala trenutno miruju, što je dobro, i nadamo se da će tako ostati. Istina, cijene jesu više nego što smo naučili, ali tako je kako je – kazao je Bijelić.

I vlasnik građevinske firme “Marković invest” Rade Marković smatra da će sezona zasigurno biti dobra što se tiče gradnje, ali da je pitanje kako će se završiti budući da je u opticaju mnogo stanova, a potražnja opada.

– Prodaja u ovom momentu ne ide sjajno. Radimo zgradu u Laktašima, ali nismo prodali ni 30 odsto. Međutim, raditi moramo da bismo zadržali operativu, radnike, da bismo se održali na tržištu na kojem u ovom momentu nema dovoljno poslova za sve građevinske firme pa smo prisiljeni da budemo i investitori i graditelji – rekao je Marković i dodao da bi dio firmi ove godine mogao stati sa radom.

Marković kaže da se može očekivati da u narednim mjesecima dođe do pada cijena stanova.

– Čim potražnja stane, a stala je, cijene će morati ići dolje u roku od nekoliko mjeseci ili će se zadržati na ovom nivou – kazuje Marković.

Direktor firme “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić kaže da je veliko pitanje da li će krenuti gradnja svih objekata za koje su izdate građevinske dozvole.

– Rast cijena nekretnina na tržištu podstakao je mnoge investitore da krenu u projekte, sređuju dokumentaciju i dozvole, ali posljednjih mjeseci došlo je do velikih promjena kada su u pitanju banke i rast kamatnih stopa, što će sigurno doprinijeti manjoj potražnji za stanovima – rekao je Jokić.

Direktor banjalučke Agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović ističe da je potražnja za stanovima u novogradnji već pala za oko 30 odsto.

– Pomjerio se fokus interesovanja na nekretnine druge vrste, kuće, vikendice, placeve, pa čak i stare stanove. Ako potražnja nastavi padati, vjerovatno će se i cijene korigovati ka dolje, ali veliko pojeftinjenje se ne može očekivati, ne više od pet odsto, što je na sadašnje cijene oko 100 do 200 maraka po kvadratu – istakao je Milanović.

Kriza

Dragan Milanović kaže da je lani bilo manje izdatih dozvola zbog krize koja je izazvana sukobima u Ukrajini, piše Glas Srpske.

– Proljeće je početak građevinske sezone i obično se tada izda najviše dozvola. Prošla godina je bila specifična zbog poskupljenja materijala, krize u Ukrajini, velike inflacije pa je to razlog zašto je lani bilo manje dozvola – rekao je on.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Skuplji kredit, jeftiniji kvadrat „Može se očekivati da dođe do pada cijena stanova“ appeared first on Padrino Vijesti.