Školarci nam imaju kondiciju šezdesetogodišnjaka

Predlog Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta (SSPFVS) da se poveća broj časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u osnovnim školama na pet a u srednjim na tri časa nedeljno i da ovaj predmet dobije natpredmetni status danas je bio jedna od tema na redovnoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Međutim, konkretne odluke nema.

Članovi NPS-a ne spore da je neophodno da svi đaci u osnovnoj i srednjoj školi svakodnevno budu fizički aktivna, u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije, i da NPS kao savetodavno telo, za početak, tako i sugeriše prosvetnom vrhu.

Ono što je kočnica donošenju ovakve odluke je pitanje na račun kojih časova ubaciti dodatne časove fizičkog vaspitanja.

Dr Jelena Gudelj Rakić, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kaže da deca, prema najnovijim studijama, svakodnevno treba da budu fizički aktivna najmanje 60 minuta. To, međutim, ispunjava mali broj školaraca. Svega 70 odsto dečaka, a 66 odsto devojčica, kako je predočila, aktivno je jednom do dvaput nedeljno, kaže dr Gudelj Rakić, a prenosi Politika.

− Naša deca su u pogledu fizičkih aktivnosti i sposobnosti na nivou šezdesetogodišnjaka, po nekim studijama, oni su u svom virtuelnom svetu, nedostaju im socijalne veštine. Deca ne borave napolju dovoljno. Glavna svrha fizičkog i zdravstvenog vaspitanja je da opremimo našu decu za zdrav i aktivan životni stil. − istakla je Višnja Đorđić, redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu.

Snežana Milojković, ispred Saveza učitelja Republike Srbije, naglasila je da se učitelji ne slažu s predloženim izmenama fonda časova, da bi dodatna dva časa u mlađim razredima još više opteretila đake i produžila njihov boravak u školi.

− Želimo da sarađujemo s profesorima fizičkog vaspitanja ali ne dozvoljavamo da neko sumnja u naše kompetencije i stručnost. Danas časove u mlađim razredima traže profesori fizičkog vaspitanja, sutra će profesori muzičkog, pa likovnog… Da li nam onda trebaju ovakvi učiteljski fakulteti? Kao što ste vi profesori jednog predmeta mi smo profesori razredne nastave. Profesori fizičkog vaspitanja mogu učiteljima biti saradnici prilikom planiranja vannastavnih i aktivnosti u prirodi kao što su kros, sportski dan, izleti kao i kod korektivno-pedagoškog rada s učenicima sa zdravstvenim poteškoćama − naglasila je Milojkovićeva.

− Inicijativa nije dobro shvaćena, tražimo da se izmene zakoni, da ovaj predmet dobije mesto koje mu pripada, ne tražimo nikakav nad status. Tandemska nastava učitelja i profesora fizičkog postoji i pokazala se kao najbolji model u 98 odsto zemalja. Za sve postoji način ako postoji dobra volja − objašnjavao je i Miroslav Marković, savetnik Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

 

 

 

Izvor: Politika

The post Školarci nam imaju kondiciju šezdesetogodišnjaka appeared first on Padrino Vijesti.