Skandal potresa srpsku košarku: Otkriveno da su namještani mečevi

Direktor Košarkaške lige Srbije (KLS) Aleksandar Grujin izjavio je da sarađuju sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbijedio integritet takmičenja.

„S obzirom da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama“, navodi Grujin u svom saopštenju.

Dodaje da detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima.

„KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaju se da se kroz FIBA-in SWISH program, gdje FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke.

KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja.

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmjerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Skandal potresa srpsku košarku: Otkriveno da su namještani mečevi appeared first on Padrino Vijesti.