Širom Amerike se zabranjuje korištenje benzinskih kosilica

U borbi protiv klimatskih promjena, vlasti u Americi su se dosjetili još jednog inovativnog načina: kosilice za travu, benzinska puhala i kuhala pokazuju se kao izrazito štetna pa se zabrane o njihovom korištenju sve više šire.

„Vaš travnjak bi mogao biti sljedeće polje borbe protiv klimatskih promjena. I parkovi. I igrališta“, poručuju aktivisti iz SAD-a.

Regulatori i zagovornici čistog vazduha sve više posmatraju zagađenje koje emituju mali benzinski motori koji se koriste za pogon kosilica za travu i puhača lišća dok nastoje ublažiti klimatske promjene.

Zagovornici kažu da korištenje komercijalnog benzinskog puhala za lišće na sat vremena proizvodi emisije jednake vožnji od Denvera do Los Anđelesa, prenosi „USA Today“.

Na listi gradova i država u kojima je već na snazi ovo ograničenje su: Kalifornija; Burlington, Vermont, Vankuver, Kanada i Vašington, prenosi „Klix“.

Dok su mnogi kritičari prvo „napali“ male motore zbog buke koju prave, stručnjaci kažu da ovi mali, dvotaktni motori oslobađaju šokantno velike količine zagađenja – dva problema koja rješava moderna i sve pristupačnija oprema na električni pogon.

Primjera radi, u Vašingtonu od 1. januara 2022. se zabranjuje upotreba puhača lišća na gas od bilo koga u okrugu i naplaćuje kazne od 500 dolara za prekršioce, osim ako su na federalnom posjedu. Zabrana DC-a takođe omogućava svakome ko vidi ili čuje puhalo lišća na plin da podnese žalbu – ne treba im gradski inspektor da to svjedoči.

Zabrana u području Denvera usmjerena je na smanjenje zagađenja ozonom, koji uzrokuje poteškoće s disanjem, a istovremeno doprinosi klimatskim promjenama.

Rezidencijalno maloprodajno tržište već reaguje, a većina prodavnica sada prodaje električnu opremu.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Širom Amerike se zabranjuje korištenje benzinskih kosilica appeared first on Padrino Vijesti.