Sindikati dali Vladi Srpske rok od 10 dana: Ispoštovati sporazum o povećanju plata u javnoj upravi

Predstavnici pet sindikata pozvali su danas Vladu Republike Srpske da ispoštuje sporazum o povećanju plata radnicima u javnoj upravi i isplati još po 100 KM za oko 55.000 zaposlenih.

Vladi su dali rok od deset dana da reaguje.

Ne pregovaramo mi sada o povećanju plata radnicima u javnoj upravi, to smo dogovorili prošle godine i potpisali sporazum, poručili su predstavnici Sindikata uprave, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

– Tačno je godinu dana kako je pet sindikata sa predstavnicima Vlade ispregovarali povećanje plata, nakon čega smo i zaključili Sporazum. Od odgovornih ljudi očekujemo da se ovo pitanje riješi, mora se pronaći novac za 55.000 radnika koji platu primaju iz budžeta – naglasio je predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Sindikalci ne pristaju na objašnjenja kako u budžetu Srpske nema dovoljno novca.

– Mi ne pregovaramo u okviru sadašnjih finansijskih okvira, taj novac je već trebalo ukalkulisati u ovogodišnji budžet. Kakvu poruku Vlada RS, kao najveći poslodavac u Srpskoj, šalje ovakvim ponašanjem i svim ostalim poslodavcima? Da ih ništa ne obavezuje, ni dogovor, ni sporazum – upitala je predsjednica Sindikata uprave Anica Jondić.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Sindikati dali Vladi Srpske rok od 10 dana: Ispoštovati sporazum o povećanju plata u javnoj upravi appeared first on Padrino Vijesti.