Seizmolog: U BiH godišnje bude zabilježeno stotinjak zemljotresa

Na području BiH godišnje bude zabilježeno stotinjak zemljotresa slabijeg i jačeg intenziteta. Najkritičnija područja su istočna i zapadna Hercegovina, centralni dio BiH i područje oko Banjaluke.

Viši samostalni referent u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Amra Krehić izjavila je da su svi zemljotresi koji se dešavaju na području BiH generisani zbog podvlačenja afričke pod evropsku ploču.

-BiH je relativno seizmički aktivno područje jer dolazi do podvlačenja afričke pod evropsku ploču. Svi zemljotresi koji se dešavaju na području BiH generisani su zbog tog podvlačenja afričke pod evropsku ploču – istakla je Krehić.

Podsjetila je da su dva najjača zemljotresa koja su se dogodila na ovom području bila u Banjaluci magnitude 6,4 i Stocu magnitude 5,6.

-Zemljotres se ne može prognozirati. Zemljotres u Banjaluci je bio 1969. godine, a posljednji jači 2022. godine. To je razlika od oko 50 godina, ali nema pravila niti prognoze. Gdje su se dešavali zemljotresi u prošlosti, možemo ih očekivati i u budućnosti – pojasnila je Krehić.

Istakla je da je zemljotres prirodna pojava, nešto što se dešava u zemljinoj kori i dolazi do oslobađanja seizmičke energije.

– U BiH se zemljotresi dešavaju na dubini od dva do 30 kilometara. Dobro je kada ima slabijih zemljotresa, kada dolazi do oslobađanja seizmičke energije tada možemo reći da smo malo mirniji. Kada dolazi do oslobađanja seizmičke energije ne bi trebalo da bude jačih zemljotresa. U BiH svakodnevno imamo slabijih zemljotresa magnitude između dva i tri stepena i koje građani ne osjete – naglasila je Krehić.

Dotakla se i razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju.

-Turska je inače jako seizmički aktivno područje i tamo se svakodnevno dešavaju slabiji zemljotresi. Ovaj zemljotres na granici Turske i Sirije je jedan od najjačih zemljotresa u nekom njihovom periodu seizmičkog mjerenja – naglasila je Krehić.

Navela je da nakon jačih zemljotresa uglavnom uslijede i oni slabiji i to je na neki način smirivanje tla.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Seizmolog: U BiH godišnje bude zabilježeno stotinjak zemljotresa appeared first on Padrino Vijesti.