Ruski jezik će se učiti u još 29 osnovnih škola u Srpskoj

Za sedam dana u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, a učenici u 29 osnovnih škola od šestog do devetog razreda od ove godine imaće priliku da kao drugi strani jezik uče ruski.

Naime, kako su za „Nezavisne novine“ potvrdili iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nedavno su sproveli anketiranje učenika osnovnih škola o učenju drugog stranog jezika i na osnovu analize podataka ustanovljeno je da postoji interes učenika za izučavanje ruskog jezika.

„Imajući u vidu iskazani interes učenika i njihovih roditelja u nekim sredinama, Ministarstvo je dalo mogućnost da se u 29 osnovnih škola na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora, Trebinja, Pala, Teslića i Gradiške od školske 2023/2024. godine, pored prvog stranog jezika koji se već izučava u školi, izučava i ruski jezik kao drugi strani jezik“, navode iz resornog ministarstva.

Kako ističu, ova mogućnost će biti ponuđena učenicima šestog razreda u ovih 29 osnovnih škola.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da je sve spremno za početak nove školske godine.

„Prvog septembra počinje nova školska godina i sve škole su spremne, ali ove godine imamo neke novine. Postepeno uvodimo promjene koje će imati efekta. U predškolskom vaspitanju uvodimo standard rada. U osnovnim školama uvodimo novi program fakultativne nastave za engleski jezik za prvi, drugi i treći razred. Takođe, imaćemo dodatnu nastavu za ruski jezik od šestog do devetog razreda“, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, od ove školske godine primjenjivaće se novi programi i za biologiju i fiziku.

„Ima tu još novina. Biće i novi programi za srednje škole“, dodao je Damjanović, dodajući da će od ove godine biti uvedene i nove mjere prevencije vršnjačkog nasilja.

Takođe, jedna od novina u ovoj školskoj godini je i uvođenje školskog policajca, a kako je nedavno kazala Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, cilj je da se podigne nivo bezbjednosti u školama.

Stojičićeva je navela da je to dio mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, koje je početkom juna usvojila Vlada Republike Srpske.

Ona je napomenula da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske održati predavanja za policijske službenike, kako bi oni bili upoznati o funkcionisanju i načinu rada škola.

„Nije nam cilj da policajci budu pretjerano vidljivi, ali je potrebno njihovo prisustvo, kako bi nastavnici mogli biti posvećeni nastavi i djeci“, rekla je Stojičićeva.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Ruski jezik će se učiti u još 29 osnovnih škola u Srpskoj appeared first on Padrino Vijesti.