Reakcija potrošača na svinjsku afričku kugu

Potrošači u Republici Srpskoj nisu smanjili potražnju za svinjskim mesom u mesnicama. Bar tako tvrde mesari u Bijeljini i Banjaluci.

– Komentarišu ljudi. Pitaju, naravno da ih zanima. Kod nas ne može ući ništa što nije prethodno prošlo propisane kontrole. Tu je i deklaracija – kaže mesar iz jedne mesnice u Bijeljini.

Kaže da njegova mesnica ima vlastitu farmu, ali da nabavlja meso iz svih krajeva Republike Srpske, po potrebi.

Njegov kolega iz jedne mesnice u Banjaluci kaže da očekuje smanjenu potražnju za svinjskim mesom ako se zaraza bude širila.

– Tako je svugdje u Evropi. Ja bih zaista volio da nadležni uspiju da saniraju žarište koje je u okolini Bijeljine i na manjim farmama – poručuje ovaj mesar.

Inače, svinjsko meso u Republici Srpskoj je najjeftinije, pa tako but košta 11-12 KM po kilogramu, plećka oko 10-11 KM, krmenadla oko 11 KM.

Svinjska afrička kuga je potvrđena u okolini Bijeljine u četvrtak i od tada se svakim danom povećava broj prijavljenih slučajeva. Bolest nije opasna za ljude, ali je oni prenose na svinje.

Po posljednjim podacima, potvrđeno je uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene odnosno eutanizirane, a ostale su u postupku uklanjanja.

U semberskom selu Gornji Dragaljevac juče je, u skladu sa protivepidemiološkim merama, ukopano 37 uginulih i eutanaziranih svinja, a prekjuče 41. Svinje su iz samo dva domaćinstva.

Teren na kojem se ukopavaju životinje je u gradskom vlasništvu.

EGZISTENICIJA UZGAJIVAČA DOVEDENA U PITANJE

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je procijenjena vrijednost 41 uništene zaražene svinje 15.000 KM, naglašavajući da je onima koji žive od uzgoja svinja dovedena u pitanje egzistencija.

– Treba svi da budemo svjesni koliki je ovo udar na ekonomiju, ne samo Bijeljine, već i Republike Srpske, i koliki udar tek može da bude – naveo je on i pozvao domaćine da se ne plaše da prijave pojavu zaraze, bez obzira da li imaju prijavljeno gazdinstvo ili ušne markice na svinjama.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Reakcija potrošača na svinjsku afričku kugu appeared first on Padrino Vijesti.