Racije na gradilištima u Njemačkoj: Najgore prošli radnici iz Srbije i BiH

Pripadnici njemačke Carine sproveli su nekoliko racija na gradilištima širom Njemačke kako bi provjerili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije.

Jedna od većih akcija sprovedena je u Dizeldorfu na gradilištu u Vanheimer ulici, nedaleko od aerodroma. Samo ovdje je privedeno 19 radnika koji su radili na crno, najviše iz BiH.

Jedan broj radnika pokušao da pobjegne

Majkl Volk, portparol glavne carinske kancelarije u Dizeldorfu kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Njemačkoj.

On je dodao da je tokom kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobjegne, sakrio se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Pripadnici carine kontrolirali su i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Gisenu, u saveznoj pokrajini Hesen. Rezultat akcije je 29 privođenja zbog rada na crno. Bilo je još devet privođenja tokom kontrola u Fuldi i Kaselu.

Najgore prošli radnici iz BiH i Srbije

– Svojom predanošću Carina želi pokazati da se rad na crno ne isplati – kazala je Stefani Aursvald, portparolka Carine u Gisenu.

Kako se navodi 200 ljudi iz oko 60 kompanija je kontrolisano. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Njemačkoj, prenosi Avaz.

Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post Racije na gradilištima u Njemačkoj: Najgore prošli radnici iz Srbije i BiH appeared first on Padrino Vijesti.