Prvi put u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć robota i umjetne inteligencije

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izvedeni su zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke, saopćili su iz tog KBC-a.

„Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi put u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke“, istaknuli su.

Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta.

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata. U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da taj sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

„Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata“, naveli su u saopćenju.

 

 

Izvor: BHRT

The post Prvi put u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć robota i umjetne inteligencije appeared first on Padrino Vijesti.