Prvi put sa bebom na moru – evo šta sve treba da znate

Mnogi roditelji se pitaju da li da kreću na more sa bebom ili je, ipak, bolje da ostanu kod kuće. Dug put, vrućina, udaljenost od bebinog ljekara čine se kao dovoljni razlozi da odmah odustanete. Međutim, ljekari smatraju da su i bebe od samo nekoliko mjeseci spremne za svoje prvo ljetovanje i da će im boravak na moru i te kako prijati.

Pedijatar Svetlana Becetić ističe da bebi promjena klime veoma prija i da boravak na moru utiče na opšti psihofiozički razvoj i jačanje cijelog organizma.

Zaštita od sunca

Najvažnije je zaštititi dijete od sunca. Njihova koža tanja je od kože odraslih, proizvodnja melanina još nije uspostavljena, pa je smanjena zaštita od UV zraka.

„Izbjegavajte direktno izlaganje suncu, a znajte da ni u sijenci beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od pijeska, vode, betona. Zato u periodu od 11 do 16 časova sa bebom boravite u dubokoj hladovini ili u sobi“, savjetuje Svetlana Bacetić, pedijatar.

Pri kupovini zaštitnih krema pak obratite pažnju da ne sadrže sastojak sa oznakom PABA. Zaštitini faktor treba da bude najmnje 30 ili više.

Kupanje u moru

Ako ste na moru sa bebom mlađom od dva mjeseca, rizčno je da je kupate u moru, jer za tako male bebe more nikako nije dovoljno toplo. Bazenčići sa slanom ili slatkom vodom u hladu bolja su opcija.

Odojče od dva mjeseca do pola godine možete kupati u moru ako je voda baš topla. Čak i ako vidite da beba uživa, ne treba da se kupa duže od deset minuta. Ako počne da se trese, odmah je izvadite iz vode i umotajte u peškir. Nakon kupanja morsku so treba isprati sa bebine kože, prenosi Blic.

Oblačenje

Bebu na moru oblačite u tanju pamučnu majicu i pantalonice. Na glavu joj stavite šeširić sa velikom obodom, a na oči naočare koje štite od UV zračenja. Na kolica zakačite suncobran, tako da beba bude u hladu. Koliko god da je, dijete na plaži treba da ima kupaće gaće i nije dobro da bude golo.

„Kupaće gaćice će spriječiti eventualne infekcije. Takođe, pijesk može ući u genitalije, kao i kamenčići, naročito kod djevojčica, i dovesti do oštećenja. Ukoliko za vodu koritite specijalne pelene za kupanje, skinite ih kada beba izađe iz vode da bi se koža luftirala i obucite joj suve kupaće gaćice“, savjetuje dr Bacetić.

Važna pravila

Dijete nikako nemojte naglo i na silu da stavljate u more jer će u vas izgubiti povjerenje, pa će svaki novi pokušaj ulaska u vodu biti uzaludan. Budite strpljivi i dijete će zavoljeti more.

Prvo djetetu pokvasite nožice ili sjednite sa njim u plićak. Kada se dijete malo navikne na vodu, polako kvasite i ostale dijelove tijela.

Držite bebu u naručju, okrenutu licem prema sebi. Kod vas će se osjećati sigurno i lakše će se opustiti, a poslije je podstičite da posmatra oko sebe.

Uvijek držite djetetu glavicu iznad vode, naročito ako niste vježbali sa njim uranjanje u vodu

Pakovanje za put

Za bebu je najčešće potrebno spakovati sljedeće:

ODJEĆI U OBUĆU: bodiće, pantalonice, majičice, pidžamice, kupaće kostime ili pelene za kupanje, laganu obuću, čarapice, nekoliko šeširića (poželjno sa UV zaštitom)

HIGIJENSKE POTREPŠTINE: pelene, jednokratne podloge za presvlačenje, kupku i šampon, makazice za nokte, mast za pelenski osip i krema za bebino tijelo, krema za sunčanje prilagođena bebinoj dobi i mali bazenčić za plažu

OPREMA ZA SPAVANJE: ćebence, dude, prenosni krevetić, posteljinu

LIJEKOVE: toplomjer i lijekove za snižavanje temperature, flastere, antiseptik, sredstvo za olakšavanje nelagode kod izbijanja zubića

HRANU: za bebu na adaptiranom mlijeku ponijeti dovoljno paketa formula za cijeli odmor i bočice, probiotike u slučaju ljetne enteroviroze, nekoliko kašica…

 

 

 

Izvor: ATV

The post Prvi put sa bebom na moru – evo šta sve treba da znate appeared first on Padrino Vijesti.