Prvi maj: Nekome produženi vikend, nekome radni dan

Prvi maj, ove godine, pada u ponedjeljak, a bilo logično ili ne, seli se i u utorak

Zaposleni u javnom sektoru su, bez sumnje, jedva dočekali ovaj vikend, jer na posao neće morati čak do utorka. Oni, zaposleni u realnom sektoru, možda upravo završavaju svoju smjenu na poslu. Iako je sve to po zakonu, postavlja se pitanje, da li je po pravdi i mogućnostima?

Prvi maj, ove godine, pada u ponedjeljak, a bilo logično ili ne, seli se i u utorak.

Ako na to dodamo vikend, kao rezultat dobijemo mali godišnji odmor. Ali, kome na radost?

„To spaja samo javni sektor. Ne znam ni na koji način. Možda bi više trebali da radnici iz privatnog sektora budu protiv tih problema ili da, na neki način, i mi budemo, da praznujemo tako, pa da vidimo gdje će nam država stići“, kaže Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske „Horeca“.

Iako je, vjerujemo, svima onima koji uživaju produženi vikend, pogled uperen u vremensku prognozu, koja, iako, bar za sada, nije obećavajuća, razloga za brigu – nemaju. Boravak u prirodi, moći će da zamijene restoranima ili kafićima, a sve i da odluče da sami pripreme ručak za porodicu i prijatelje, moći će do prodavnice po namirnice. Jer, njihove slobodne dane, kako za ove prvomajske praznike, tako i za one januarske, februarske, martovske, i tako dalje… neko mora da plati.

„Mi ovdje moramo donijeti novi zakon o trgovini, koji će regulisati tu oblast rada u dane praznika i rada nedjeljom. Zakon o radu moramo uskladiti sa tim, uskratiti mogućnost svima ostalima kako se kome prohtije i kako je kome ćeif da bude radni ili neradni dan i moramo uvesti drastično teže sankcije za one koji to budu kršili“, poručuje Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Iako smo mnogo bolji sa riječima, nego sa brojevima, nije da nismo pokušali da izračunamo koliko nas košta jedan neradni dan. No, čini se da je to bio pretežak zadatak.

„Hajde da samo krenemo od januara mjeseca, u kome imamo više neradnih nego radnih dana. Hoću da kažem, gubici su zaista ozbiljni i veliki, može se govoriti o milionima maraca”, ističe ekonomista, Zoran Pavlović.

I dok jedni spajaju, drugi prekrajaju. Požale se, tek onako, između sebe, pa ujutru, na prvo oglašavanje alarma, kreću u novi radni dan. Pa, čak i ako je taj dan, zvanično, neradni.

 

 

 

Izvor: Una

The post Prvi maj: Nekome produženi vikend, nekome radni dan appeared first on Padrino Vijesti.