Projekat “Put sira i meda istočne Hercegovine” okuplja lokalne proizvođače u novi turistički proizvod

U petak su u Trebinju predstavljeni rezultati projekta “Put sira i meda istočne Hercegovine” u okviru kojeg je promovirana staza koja je okupila 16 poljoprivrednih domaćinstava iz Trebinja i svih općina istočne Hercegovine, povezujući najkvalitetnije sireve i pčelinje proizvode.

U okviru projekta, čiji je nositelj agencija LuxTravel sa partnerom udruženjem Slow Food Trebinje Hercegovina, osigurani su elementi za ugostiteljsku ponudu, kreiran je narativ staze sa detaljnim podacima o proizvodima i kulturnom naslijeđu. Omladinska grupa Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina dizajnirala je logo staze i posebne etikete za svaki proizvod. Takođe, osigurani su oprema za doček turista, obuka u seoskom turizmu, digitalni marketing, storytelling. Održana je i posebna obuka za licencirane turističke vodiče Trebinja.

Predstavnici poljoprivrednih domaćinstava proizvođača tradicionalnog sira i meda koji su uključeni u stazu ne kriju zadovoljstvo što su dio ovog projekta, piše indikator.ba

– Proizvodimo kravlji sir, tradicionalan hercegovački, po staroj recepturi. U objektu se degustiraju svi domaći proizvodi koji se proizvode u gazdinstvu a oni koji nedostaju nabavljaju se od ostalih proizvođača – kaže Miroslav Kisin, proizvođač sira i pružitelj usluga u seoskom turizmu. On kaže da mu projekat puno znači radi promocije i turista koji dolaze.

Milica Kovačević, turistički agent u agenciji Lux Travel Trebinje, izražava nadu da će staza sira i meda Istočne Hercegovine biti samo prvi korak ka razvoju ruralnog turizma u Trebinju i istočnoj Hercegovini, te poziva turističke agencije, ne samo iz Republike Srpske nego i sa drugih prostora, na suradnju sa agencijom i proizvođačima.

 

Izvor: Boka News

The post Projekat “Put sira i meda istočne Hercegovine” okuplja lokalne proizvođače u novi turistički proizvod appeared first on Padrino Vijesti.