Prognoze bankara u BiH: Evo kolika se inflacija očekuje u ovoj i idućoj godini

Očekivana inflacija za ovu godinu iznosi 8,3 odsto, dok su inflaciona očekivanja za 2024. godinu 5,5 odsto.

Navodi se to u Anketi o inflacionim očekivanjima iz juna, koju je objavila Centralna banka BiH, a u kojoj učestvuju predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

– Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 8,3 odsto, a što je u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu ove godine, što govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla tri mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine – navodi se u Anketi.

Što se tiče inflacionih očekivanja za iduću godinu, oni u ovom krugu anketiranja iznose 5,5 odsto.

– Ovi pokazatelji govore da se očekuje postepeno smirivanje inflacionih pritisaka u toku 2023. i 2024. godine, ali da je inflacija još uvijek na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka i da finansijske institucije kalkulišu sa povećanim stopama kroz duži period vremena- precizira se u Anketi.

Kvartalna Anketa o inflacijskim očekivanjima sprovodi se radi analize i kontinuiranog praćenja inflacionih očekivanja ekonomskih subjekata.

Inflacija potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovine prošle godine je iznosila 14 posto.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Prognoze bankara u BiH: Evo kolika se inflacija očekuje u ovoj i idućoj godini appeared first on Padrino Vijesti.