Pripazite na san: Nepravilni obrasci spavanja povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Odlazak na spavanje u različito vrijeme svake noći moglo bi vas dovesti u veću opasnost od srčanih i moždanih udara.

Nepravilan način spavanja može začepiti vaše arterije i povećati šanse za razvoj bolesti.

Njihova studija pratila je obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 posto za one s nepravilnim obrascima spavanja od samo dva sata u toku jedne sedmice.

Takođe, su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 odsto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja od samo dva sata u sedmici.

Vodeći autor Kelsi Ful iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nashvilu, Tenese, rekla je da bi ljudi trebali poboljšati san kako bi se brinuli o zdravlju srca.

– Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može pomoći u poboljšanju sna, već i pomoći u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih osoba – navodi ona.

Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Britaniji.

Stanja uključuju srčane udare – kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola – i moždani udar, kada se to dešava sa krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomjerna težina i nedovoljno vježbanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija, objavljena u „Journal of the American Heart Association“, razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, prenosi Klix.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Pripazite na san: Nepravilni obrasci spavanja povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara appeared first on Padrino Vijesti.