Prekomjerna upotreba lijekova u trudnoći može načiniti više štete nego koristi

Zbog prekomjerne upotrebe antibiotika, sve više bakterija postaje rezistentno na lijekove, što nerijetko dovodi do komplikacija i naizgled bezazlenih infekcija. Rizik je posebno veliki kada je riječ o trudnicama.

Prema statistici, neprepoznata infekcija uzrok je 30 – 50 odsto prijevremenih porođaja. Zloupotreba antibiotika i rezistentnost bakterija, jedan su od najvećih problema sa kojima se moderna medicina susreće u liječenju infekcija.

„Zadnji podaci koji su rađeni u periodu Kovida, nažalost su pokazali da za ove koji su dolazili iz BiH, 28 odsto slučajeva su imali rezistentne sojeve. Uopšteno su infekcije učestale zato što se više analiziraju, nekada se nije tako ni radio nalaz“, navodi dr Vesna Ećim Zlojutro iz Udruženja ginekologa Republike Srpske.

Na simpozijumu „Infekcije u trudnoći“, koji je u Bijeljini okupio skoro 400 ljekara iz Bosne i Hercegovine, istaknuto je i da nisu sve infekcije u trudnoći rizične, a bilo je riječi i o smjernicama u daljem radu opstetričara.

„Bitno je uspostaviti skrininge, operativne procedure po kojima će se donositi odluke da li je terapija potrebna ili ne. Često uzimanje kontrolnih briseva ne donosi ništa osim zabune i terapije koja je nepotrebna i suvišna“, smatra dr Ljubomir Petričević iz Svjetske organizacije za borbu protiv infekcija u ginekologiji.

„Hoćemo da dođemo do nekog zaključka kada i kako dijagnostikovati samu infekciju, da li je potrebno da se liječi, jer u mnogo slučajeva se nepotrebno uzimaju nalazi i nepotrebno daju lijekovi“, navodi dr Ećim Zlojutro.

Statistika reproduktivnih infekcija i bolesti u Bosni i Hercegovini je poražavajuća, zbog čega je nepohodno više raditi na preventivi. Jedna od njih je i vakcinacija HPV vakcinom, koja traje od početka aprila, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

„Vakcinom protiv humanog papilona virusa građani mogu da vakcinišu i dječake i djevojčice koja će uz skrining, nadamo se, u budućnosti dovesti do elminacije karcinoma grlića materice“, naglašava Šeranić.

Za liječenje infekcija potreban je multidisciplinaran pristup kako bi se pronašao najbolji način liječenja, jer su medikamenti često bespotrebni i mogu načiniti više štete nego koristi i trudnici, ali i novorođenčetu, ističu ljekari.

Izvor: BHRT

The post Prekomjerna upotreba lijekova u trudnoći može načiniti više štete nego koristi appeared first on Padrino Vijesti.