Predstavljena knjiga o životu Mileve Ajnštajn

U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je promovisana knjiga „Gospojica Mica“ u kojoj je predstavljen mogući životopis Mileve Ajnštajn.

Autor Zorica Kuburović rekla je novinarima da je Mileva Ajnštajn bila neobično biće i da su sve velike Srpkinje bile svaka za sebe tragičan lik.

Ona je istakla da je knjiga nastala kao istorijski roman-bajka čija se radnja dešava u 19. vijeku i da je namijenjena djeci i odraslima.

„Čitava bajka se dešava u 19. veku sa stvarnim zbivanjima tada, a o životu Mileve Ajnštajn pričaju životinje, mačke, pacovi, psi“, rekla je Kuburovićeva.

Književnica Gordana Maletić rekla je da među djelima Kuburovićeve postoji nit, a to je bajkovitost, da je ona osvjedočeni romanopisac, odnosno pisac istorijskih romana, ali i knjiga koje imaju religioznu tematiku.

„Ova knjiga kao da sve to sažima. Zamišljena je sa željom pisca da napravi mešovito delo, a roman je epistolarni zato što se o likovima i njihovim sudbinama saznaje na osnovu pisama koja se razmenjuju“, rekla je Maletićeva.

Ona je istakla da se do biografije Mileve Ajnštajn dolazi postepenim putem, pa se na kraju knjige saznaje ono što je najvažnije.

Knjigu „Gospojica Mica“ izdala je izdavačka kuća „Pčelica izdavaštvo“ iz Čačka.

Mileva Ajnštajn, jedna od najznačajnijih Srpkinja, bila je matematičarka i supruga čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Predstavljena knjiga o životu Mileve Ajnštajn appeared first on Padrino Vijesti.