Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Stabilniji politički period ili nastavak turbulencija?

U Crnoj Gori u ponoć je počela izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će biti održan danas. U drugom krugu građani ove države biraće između aktuelnog predsjednika i kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i kandidata Pokreta Evropa sad Јakova Milatovića.

Glasačko pravo ima više od 542 hiljade građana.

Ključno pitanje koje se postavljalo pred analitičare u protekle dvije sedmice bilo je – može li Milatović pobjediti Đukanovića i time okončati njegovu trodecenijsku vladavinu?

Milo Đukanović i Јakov Milatović sutra će odmjerti političke snage. Nakon prvog kruga, blagu prednost imao je Đukanović, sa 35 odsto osvojenih glasova, dok je Milatović imao 29 odsto. I jedan i drugi uvjereni su da će 3. aprila osvanuti kao „predsjednik Crne Gore“.- Zato ja pozivam sve građane koji žele ljepšu slobodniju pravedniju bogatiju Crnu Goru, da ne sjede više skrštenih ruku i da izađu 2. aprila da zajedno zapečatimo pobjedu, da pošaljemo jednu prošlost u prošlost, i da zakoračimo stvarno u jednu ljepšu budućnost svih nas koji živimo u Crnoj Gori – rekao je predsjednički kandidat Јakov Milatović za RTNK.

Sa druge strane, predsjednički kandidat Milo Đukanović, istakao je za Euronews, da je njegova prednost 22.000 glasova iz prvog kruga.

– Moja prednost je 22.000 glasova iz prvog kruga. Apsolutno sam ubijeđen da mogu da osvojim novih 40.000 u drugom krugu i jednako tako sam siguran da je to dovoljno za pobjedu. Računicu vidim u onim ljudima koji nisu učestvovali u prvom izbornom krugu – istakao je Đukanović.

Pokret „Evropa sad“ ima veći koalicini kapacitet, kažu stručnjaci, jer su ih nakon prvog kruga podržali DF, Demokrate, SNP, kao i neke manjinske stranke. U tom većem rasponu stranaka koje će dati podršku Milatoviću, analitičari vide siguran put ka njegovoj pobjedi 2. aprila.

– I prije prvog kruga se govorilo da će Đukanović biti pobjednik, da će dobiti najviše glasova, ali neće imati taj kapacitet koalicioni u drugom krugu da bi imao preko 50 odsto + 1 dobijeni glas. Mada, i ovi izbori će biti toliko složeni, jer su oni mnogo više od obične matematike. Ako bi sada zbrajali to kao neku matematiku, onda nije sporno – Milatović će ima ti 60-ak odsto glasova , a Đukanović oko 40-ak odsto – rekao je politički analitičar Srđan Vukadinović.

Nešto od tog glasačkog kolača očekuje i Đukanović, koji vjeruje da će dio glasova DF-a i drugih stranaka koje su podržale Milatovića nakon prvog kruga, da se prelije i na njegovu stranu. Optužuje Milatovića da je kleronacionalista, da baštini ideju „velike Srbije“ i da je pod uticajem Srpske pravoslavne crkve. Tome je dodao i populističko obećavanje boljih ekonomskih uslova za građane, koje se ne zasniva na rastu BDP-a, kaže Đukanović, nego će doći iz inostranih kredita.

– Konačno, svjedočimo tome da podrška gospodinu Milatoviću dolazi sa takvih adresa iz međunarodne zajednice, počev sa vojvodom Šešeljem – kaže Đukanović.

Đukanović je s radošću dočekao podršku „Majki Srebrenice“ i Sonje Biserko. Milatović ne krije da je vjernik Srpske pravoslavne crkve.

Za televiziju Vijesti, rekao je da poštuje sve vjerske organizacije.

– Rekao sam da poštujem i da ću poštovati kao legalista sve vjerske organizacije uključujući i „crnogorsku pravoslavnu crkvu“ i sve ostale koje su u skladu sa zakonima Crne Gore, registrovane u Crnoj Gori – dodao je Milatović.

Milatović je bio jedan od ministara u Vladi koja je minimalnu platu u Crnoj Gori gotovo uduplala, podsjećaju politikolozi. Ukoliko se desi da Milo Đukanović izgubi na predsjedničkim izborima, mnogi se pitaju da li će to značiti i potpuno povlačenje iz politike.

Šta god da Crna Gora odluči sutra, stručnjaci su u jednom saglasni – tek će parlamentarni izbori u junu da pokažu da li je crnogorsko društvo konačno ušlo u stabilniji politički period ili će turbulencije da se nastave.

 

Izvor: RTRS

The post Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Stabilniji politički period ili nastavak turbulencija? appeared first on Padrino Vijesti.