Potrošačka korpa u BiH: Troškovi života sve veći

Troškovi života iz dana u dan sve su veći, a ne ohrabruju ni novi podaci Saveza samostalnog sindikata u Bosni i Hercegovini, koji je objavio- da je potrošačka korpa za maj tekuće godine- iznosila 2 hiljade 748 KM. Prosječna plata već odavno nije dovoljna za troškove života.

Na mostarskoj gradskoj Pijaci izbor je raznovrsan. Sezonsko voće i povrće stiglo je na štandove. Međutim, kupaca gotovo da nema. Trgovci nam kažu da već odavno građani robu najčešće kupuju na komad.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mart 2023. iznosila je 1.265 KM, prema posljednjem podataku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, a minimalna plata, prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,02%, a minimalnom plaćom 21,68%.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj 2023. godine iznosi 2.748,60 maraka. Srazmjer prosječne plate i potrošačke korpe je nerealan.

Ekonomski stručnjaci smatraju da nadležni imaju mehanizme da ublaže pritisak na budžet građana. Jedno od rješenja bi bilo korištenje robnih rezervi, određivanje maksimalnih cijena i stroga kontrola marži, kao i veća podrška domaćim proizvođačima hrane. Problem je i veliki jaz između plata u realnom i državnom sektoru.

Naši sagovornici su saglasni da je odavno bilo vrijeme da se donesu konkretne mjere kako bi se rasteretio budžet građana s obzirom na brojna poskupljenja. Upozoravaju na sve veći odlazak mladih iz BiH, te da bi to trebalo da bude posljednji alarm da se napravi korak ka boljem i kvalitetnijem životu građana.

 

Izvor: BHRT

The post Potrošačka korpa u BiH: Troškovi života sve veći appeared first on Padrino Vijesti.