Poruka prosvjetnih radnika: Obrazovanje da zauzme mjesto koje mu pripada

Obrazovanje i prosvjetni radnici u Srpskoj treba da zauzmu mjesto u društvu koje im pripada.

Poručili su iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS napominjući je da je potrebno mijenjati propise kako bismo dobili kvalitetan obrazovni sistem, produktivne prosvjetne radnike i u konačnici dobro vaspitane, obrazovne mlade ljude.

Član Republičkog odbora za srednje obrazovanje Miloš Kolundžija napomenuo je da nastavnici moraju biti uzor svojim učenicima.

– Treba preventivno djelovati, pokušati pojasniti roditeljima i široj zajednici, da djeca treba da vide uzor u svom nastavniku, a ne rijaliti ličnostima. Medijski prostor je zatrpan i trebamo se svi vratiti razgovoru – ocijenio je Kolundžija i pozvao širu javnost da puste prosvjetne radnike da se bave svojim poslom „jer to zaista znaju i umiju“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Saglasan je ipak da u prosvjeti, kao i u cijelom društvu, postoji problem stranačkog zapošljavanja.

– Oni koji su zaduženi za kontrolu rada škola, od savjetnika, inspektora, Republičkog-pedagoškog zavoda i ostalih, mogli bi svojim aktivnostima dobro da pretresu taj sistem i razdvoje žito od kukolja. Mislim da je to prava adresa. Bez obzira kako se ko zaposlio, ne možete prevariti učenika i kolege. Znanje koje doneste i spososbnost da ga prenesete na učenika, ne može se sakriti- rekao je on.

Komentarišući mjere koje je Vlada RS, donijela prošle sedmice za obrazovne ustanove, a to su: testiranje učenika na drogu, zabrana mobilnih telefona u školama i ograđivanje škola, Kolundžija je izrazio sumnju u njihov uspjeh.

– Mjere mogu trenutno da naprave određene rezultate, ali za trajne rezultate moramo iznjedriti sistemska rješenja i to ne može preko noći. Svako od nas ličnim primjerom bi trebao i mogao dopriijeti da se ova situacija postavi na zdrave osnove za buduće generacije – zaključio je Kolundžija.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Poruka prosvjetnih radnika: Obrazovanje da zauzme mjesto koje mu pripada appeared first on Padrino Vijesti.