Poruka iz Crne Gore: Ukinite priznanje Kosova

Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Vijeće narodnih skupština Crne Gore usvojili su u nedjelju u Podgorici „Vidovdansku deklaraciju“.​ Njom od Vlade Crne Gore traže poništenje odluke o priznanju samoproglašenog Kosova.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović rekao je da poslije više godina, „Veće narodnih skupština Crne Gore obnavlja inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta za poništenje odluke Vlade Crne Gore iz 2008. o priznanju takozvane nezavisne države Kosovo“.

Vuksanović je podsjetio i da su Vidovdanski proglas Narodnih skupština Crne Gore iz 2018. tada podržali Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsako-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop buenosajreski Kirilo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Potlačeni narod strpljivo je očekivao dan koji će pokazati većinsku volju stanovništva Crne Gore, ali to nije dočekao ni nakon parlamentarnih izbora koji su označili kraj višedecenijske vladavine odnarođenog režima“, rekao je Vuksanović.

Po riječima predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore poslije „preimenovanja srpskog jezika i potpunog izopštavanja ćiriličnog pisma iz službene upotrebe, najbolnija odluka za većinu građana u Crnoj Gori, bila je iznuđeno priznavanje lažne države Kosovo“. Vuksanović je dodao i da, „s obzirom da je i na posljednjim parlamentarnim izborima poražena podanička politika bivšeg režima, Vijeće narodnih skupština sada osnažuje inicijativu“.

„Od političkih predstavnika pravoslavnog srpskog naroda Vijeće narodnih skupština i Srpski nacionalni savjet traže otvaranje javne i parlamentarne rasprave, a nakon toga i demokratsku referendumsku provjeru za sva pitanja i odluke koje među građanima Crne Gore već godinama unose razdor, podjele i netrpeljivost“, rekao je Vuksanović.

Po riječima Vuksanovića, sjednicom održanoj u Podgorici u nedjelju obnavlja se rad Vijeća narodnih skupština Crne Gore, koje će nastaviti borbu „za prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori“, prenosi „b92“.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Poruka iz Crne Gore: Ukinite priznanje Kosova appeared first on Padrino Vijesti.