Položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Dabar

U mjestu Vrijeka, opština Bileća, održana je ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane Dabar u okviru istoimenog projekta, čija je realizacija počela 2016. godine.
Polaganje kamena temeljca, HE DabarFoto: RTRS

U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i kineskih partnera počeli su glavni radovi.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj početka izgradnje Hidroelektarne Dabar, navodeći da će time biti riješena i druga urgentna pitanja u Hercegovini, odnosno da će se spriječiti poplave koje su obilne padavine često uzrokovale.

Višković je istakao značaj početka izgradnje Hidroelektrana Dabar, koja je prvi energetski objekat ove snage i veličine na Balkanu, nakon izgradnje Hidroelektrane Višegrad“ 1985. godine.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će kilovat-čas biti najvažniji proizvod iz Hercegovine zahvaljujući Hidroelektrani Dabar i drugim energetskim projektima.

U obraćanju na svečanoj ceremoniji povodom početka glavnih radova na hidroelektrani Dabar vrijednosti 338 miliona evra, Đokić je istakao da će ovaj projekat omogućiti opstanak što više mladih na područje Hercegovine.

Početku radova u bilećkom naselju Vrijeka prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ambasador Kine u BiH Јi Ping, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, kao i rukovodstvo ERS-a, Hidroelektrana na Trebišnjici, HE Dabra i kineskih partnera iz kompanije „Gezuba grupe“.

Prisutni su bili i Njegovo preosveštenstvo episkog zahmsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnici hercegovačkih opština.

 

Riječ je o hidroelektrani instalisane snage 160 megavata, u okviru podsistema „Gornji horizonti“, prvoj koja se gradi u regionu, poslije više od trideset godina.

Nastavak izgradnje projekta povjeren je kineskoj kompaniji „Gezuba grupa“, a koštaće 222 miliona evra, od čega je veći dio kredit kineske Eksim banke.

 

Rok za izgradnju je 46 mjeseci, a elektroenergetskom sistemu Republike Srpske trebalo bi da da novih 500 gigavat časova električne energije.

 

Dovodni tunel 12,4 kilometra biće završen u ovoj godini, a Kinezi bi trebalo da završe pregradnu branu Hidroakmulacije Nevesinje, cjevovod do elektrane i samu hidroelektranu, dalekovod i kanal kroz Dabarsko polje, dužine 6,4 kilometra.

Izvor: RTRS

The post Položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Dabar appeared first on Padrino Vijesti.