Pogledajte koliko je plaćen najskuplji kvadrat stana u Beogradu

U Srbiji je u 2022, četvrtu godinu zaredom, nastavljen rast tražnje za nekretninama, a najskuplji stambeni kvadrat prodat je u Beogradu na vodi po cijeni od 10.400 evra, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplje je plaćen stan u Beogradu na vodi, ukupne površine 383 metara kvadratnih, za 2.469.888 evra.

Prema izvještaju RGZ za 2022. godinu, ukupna vrijednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je za 22 odsto više u poređenju sa 2021.

Za razliku od tržišta nepokretnosti u evropskim zemalja, gdje je pod uticajem prije svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada cijena i obima transakcija, nivo cijena nepokretnosti u Srbiji je u protekloj godini zabilježi snažan rast.

Vrijednosti transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, a 56 odsto garažni prostori, saopštio je RGZ.

Tržište poslovnih prostora poraslo je za 28 odsto, građevinskog zemljišta za 23 odsto, dok je vrijednost prometovanih kuća zabilježila povećanje od 11 odsto.

Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva odsto, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine.

Kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porasla je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabilježen pad od šest odsto godišnje.

Najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini 35 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 25 odsto, Gradu Beogradu 24 odsto, dok su Južna i Istočna Srbija zabilježile najmanji broj transakcija od 16 odsto, prenosi Tanjug.

Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabilježen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7 odsto, zatim u Gradu Beogradu za 4,4 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2 odsto, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promjene u odnosu na 2021. godinu.

Upotreba kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti u 2022. godini je smanjena za dva odsto u odnosu na prethodni period.

U 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti u Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13 odsto u 2021. godini.

Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi, 26 odsto svih kupoprodaja stanova u 2022, što je pet odsto manje u odnosu na 2021. godinu. Broj ostvarenih transakcija na nivou cijele zemlje je i dalje u porastu.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

 

The post Pogledajte koliko je plaćen najskuplji kvadrat stana u Beogradu appeared first on Padrino Vijesti.