Počinje velika čistka: Gugl nalozi se brišu, pogledajte ko je prvi na meti

Gugl je najavio da će od decembra ove godine početi da briše neaktivne naloge. Kompanija tvrdi da će to pomoći zaštiti korisnika od bezbjednosnih prijetnji.

Kompanija je rekla da će od ove godine početi da briše Gugl naloge koji nisu korišćeni najmanje dvije godine. Ovo uključuje sav sadržaj u okviru Google Workspace (Gmail, Dokumente, Disk, Meet, Kalendar), Jujtub i Gugl fotografije.

Nove smjernice stupaju na snagu odmah, ali neće odmah uticati na korisnike sa neaktivnim nalozima. Gugl kaže da će imati fazni pristup, te da će početi od naloga koji su napravljeni ali nikada više nisu korišćeni.

Mjesecima prije nego što nalog bude obrisan, brojna obavještenja biće poslata na e-mail adresu naloga i e-mail adresu za oporavak (ako je dostupna). Ovo će se primjenjivati samo na lične Gugl naloge, a ne i na poslovne korisnike.

Brisanjem neaktivnih naloga, Gugl želi da se uskladi sa industrijskim standardima u vezi sa zadržavanjem i brisanjem naloga, ali i da ograniči vrijeme tokom kojeg zadržava nekorišćene podatke korisnika.

Nova politika navodi da će Gugl nalog smatrati aktivnim ako se korisnik prijavi najmanje jednom u dvije godine. “Ako ste se nedavno prijavili na svoj Gugl nalog ili neku od naših usluga, vaš nalog se smatra aktivnim i neće biti izbrisan – objasnio je Gugl.

Aktivnosti za koje Gugl kaže da su dovoljne da bi se nalog smatrao aktivnim su čitanje ili slanje mejlova, korišćenje Gugl diska, gledanje Jutjub videa, preuzimanje aplikacije iz Google Play, korišćenje Gugl pretrage, korišćenje usluge Prijavi se sa Guglom u nekoj aplikaciji ili na nekom sajtu. Takođe, ako plaćate pretplatu preko Gugl naloga, na primjer publikaciju vesti ili aplikaciju, Gugl će uzeti u obzir i ovu aktivnost.

Kompanija tvrdi da će nove smernice pomoći u spriječavanju prijetnji po kao što su neželjena pošta, fišing prevare i otmica naloga.

Kako su iz Gugla objasnili, za zaboravljene ili naloge bez nadzora često se koriste stare ili ponovo korišćene lozinke koje su možda kompromitovane. Takođe, često im nedostaje dvofaktorska autentikacija i imaju manje bezbjednosnih provjera korisnika.

Takvi nalozi su u opasnosti da budu kompromitovani. Ako budu kompromitovani, oni mogu poslužiti kao sredstvo za razne zlonamjerne aktivnosti, u rasponu od krađe identiteta do širenja neželjenog ili čak zlonamjernog sadržaja, prenosi Informacija.rs.

“Naša interna analiza pokazuje da je verovatnoća da napušteni nalozi imaju podešenu verifikaciju u 2 koraka najmanje 10 puta manja nego aktivni nalozi”, navodi se u saopštenju na blogu kompanije.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Počinje velika čistka: Gugl nalozi se brišu, pogledajte ko je prvi na meti appeared first on Padrino Vijesti.