Početak turističke sezone u Crnoj Gori daleko je od rekorda

Očekivanom ekonomskom rastu vjetar u leđa trebalo bi da da najavljivana rekordna turistička sezona, ali, njen početak, barem prema broju prijavljenih gostiju, daleko je od rekorda, pa se očekuje da špic sezone nadoknaditi minuse, piše portal RTCG.

Glavni dio turističke sezone, takozvani špic, kalendarski je počeo juče -15. jula. Da je sezona u punom jeku potvrđuju gužve u saobraćaju i turističkim mjestma, a na ruku svima idu i vremenske prilike

Tako, međutim, nije bilo na početku sezone, pa se u turističkoj privredi nadaju da će minusi s početka juna biti nadomješćeni do kraja ljeta i početkom jeseni.

Ćamil Hodžić iz Ulcinjske rivijere kaže da, što se finansijskog dijela tiče bolji su u odnosu na prošlu godinu i po broju noćenja.

„Najave za ovaj dio što nam je ostao su jako dobre i vjerujemo da će se to nastaviti”, optimističan je Hodžić.

Prema riječima Branke Džoganović iz Udruženja privatnog smeštaja, otprilike su negdje na 60-70 odsto popunjenosti.

“Potvrđenost bukinga je preko 90 posto, tako da mislim da ćemo dobro odraditi ovaj sami špic sezone”, kazala je ona.

Iz Udruženja bilježe dobru popunjenost sa ruskog i ukrajinskog tržišta.

“Mi svi znamo da su to ljudi koji su došli da dugoročno žive kod nas sticajem životnih okolnosti, tako da se u startu imamo taj podatak koji se ne poklapa sa situacijom na terenu”, pojasnila je Džoganović.

Da li će kako je najavljivalo sezona biti rekordna, teško je procijeniti, jer i dalje, kako kaže profesor Rade Ratković, nema preciznih podataka.

„Mislim da je neozbiljno sanjati i pričati o rekordima u situaciji kada smo penetrirani na najsiromašnija tržišta Evrope i lošu strukturu smeštajnih kapaciteta gdje dominiraju apartmani”, kaže Ratković.

I to, prema njegovim riječima, nije jedini problem. I dalje, kaže, nema preciznih podataka, ali se procjenjuje da zvanična statistika o broju turista i ove godine ne odražava pravo stanje.

On kaže da se manjkavosti načina na koji se u Crnoj Gori broje turiste najbolje vide kada se svode računi, pa se svake godine razlikuju zvanični podaci institucija o broju gostiju i prihodima od turizma.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Početak turističke sezone u Crnoj Gori daleko je od rekorda appeared first on Padrino Vijesti.