Počela žetva pšenice: Prinos loš, cijena neizvjesna

Žetva pšenice u Semberiji i službeno je počela, a otkupna cijena je, kao i prethodnih godina, nepoznata.

Na sastanku mlinara i pekara sa ratarima i ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca i poljoprivrede Save Minića, istaknuto je kako cijenu pšenice diktira tržište, ali kako je ove godine izdvojena rekordna suma za poticaje čija isplata počinje prvog dana žetve.

 

Elementarna nepogoda, propast… To su riječi kojima ratari u Semberiji opisuju početak žetve pšenice. Ako je suditi po prvim otkosima, poljoprivrednici kažu da će prinos i kvalitet biti katastrofalni.

„I sistem i priroda protiv nas. Skuplje su mekinje od pšenice, ubi nas uvoz, cijena nikakva, oni dobro znaju koliko smo mi platili đubrivo, koliko smo platili sjeme, prskanja… sve smo po receptu radili i nema nas nigdje“, kazao je Mićo Petrović, poljoprivrednik iz sela Brodac.

„Situacija sa pšenicom je da se komotno može proglasiti elementarna nepogoda. Ova pšenica je bacila oko 312 kilograma tačno. Da je bacila 800 kilograma bio bih na dobitku, a na 700 nula“, ističe Radiša Rikanović, poljoprivrednik iz sela Brodac.

Situaciju dodatno otežava neizvjesna otkupna cijena i prekomjerni uvoz. Nadležni ističu da je ove godine isplaćena rekordno visoka premija za pšenicu i to prije početka žetve.

„Radi se o berzanskoj robi gdje nijedna država ne može da utiče, slobodna je trgovina. Kome vi možete reći da kupi po određenoj cijeni? Mi dajemo subvenciju i pomažemo – nikada više i nikada blagovremenije“, poručio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„Bilo je inicijativa da razgovaramo o zaštitnim mjerama kada su u pitanju pšenica i brašno. To pitanje će Ministarstvo poljoprivrede, a koje ima bilanse, tretirati u Vladi Republike Srpske. Ministarstvo će pokrenuti postupak i predložiti usvajanje“, ističe Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Poljoprivrednici ističu da bez subvencija nadležnih nema ni opstanka proizvodnje, o čemu govore i brojke o broju odjavljenih domaćinstava.

Bez dogovora na sastanku u Bijeljini

„Situacija je veoma loša, jako loša za poljoprivredu. Ove smo godine u teškom gubitku, ove godine će poljoprivreda biti sahranjena, a pogotovo neradom i nemaštinom“, smatra Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta entiteta koji iznosi 180 miliona konvertibilnih maraka, za proizvođače pšenice izdvojeno je 13 miliona maraka.

 

Izvor: BHRT

The post Počela žetva pšenice: Prinos loš, cijena neizvjesna appeared first on Padrino Vijesti.