Pet razloga zašto je dobro piti čaj tokom ljeta

Čaj je napitak koji uglavnom konzumiramo tokom hladnih, zimskih dana, ali njegova blagotvorna svojstva čine ga idealnim ljetnim pićem.

Odličan je izvor hidratacije, a određeni čajevi imaju brojne blagotvorne učinke na zdravlje.

Ovo je pet razloga zašto biste ga trebali uvrstiti u rutinu tokom ljetnih mjeseci:

Hidratacija

Čaj je odličan izvor hidratacije, što je posebno važno tokom toplih ljetnih dana. Iako se može činiti da topli napitak nije najprikladniji za osvježenje, čaj ne mora biti vruć.

Možete ga pripremiti i ohladiti, te tako dobiti osvježavajući napitak koji će pomoći održavati ravnotežu vašeg organizma.

Pomoć pri rashlađivanju

Iako topli čaj može pomoći u regulisanju tjelesne temperature, hladni čajevi mogu biti odličan način za rashlađivanje tijela. Možete pripremiti ledeni čaj s dodatkom svježeg voća ili metvice kako biste stvorili osvježavajući ljetni napitak.

Blagotvorni učinci na zdravlje

Čajevi mogu imati različite blagotvorne učinke na zdravlje. Na primjer, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a mnogi biljni čajevi imaju umirujući učinak na tijelo i mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti.

Zamjena za gazirane napitke

Konzumacija gaziranih pića može biti nezdrava zbog visokog sadržaja šećera i drugih aditiva, ali ljeti svejedno često posežemo za njima. Pijenje čaja zdravija je alternativa i može doprinijeti smanjenju unosa nepotrebnih kalorija.

Uravnotežena probava

Čajevi od kamilice, mente ili đumbira poznati su po svojim umirujućim svojstvima na probavni sistem. Ljeti konzumiramo posebno raznoliku hranu zbog učestalijih putovanja i aktivnosti na otvorenom, a čajevi s blagotvornim učincima na probavu mogu biti korisni za održavanje zdravlja probavnog sistema, piše Sensa.hr.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Pet razloga zašto je dobro piti čaj tokom ljeta appeared first on Padrino Vijesti.