Pet godina od smrti čuvenog Nebojše Glogovca

Danas se navršava pet godina od smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo od karcinoma pluća. Dramski umjetnik počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Glumca je bolest odnijela za samo dva mjeseca. Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima ljekara.

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želio je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Njemačkoj, gdje se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već poslije trećeg saznao je zastrašujuću vijest – da neće uspeti da se izliječi.

– Bolje da ova dva dana provedete s porodicom – rečeno mu je u Njemačkoj. Odmah se vratio u Srbiju kako bi posljednje trenutke bio sa suprugom i troje djece. Ipak, ni tada nije želio da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Glogovac je rođen u Trebinju 30. avgusta 1969. godina, a sa sedam godina se sa porodicom preselio u Pančevo. Nakon završene srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon dvije godine studija, odlučio se da upiše glumu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi Vladimira Jevtovića.

Cijelog života bio je zaljubljen u glumu, nikada je se nije odrekao, a nikada i nije napravio pogrešan potez ili lošu ulogu.

– Glume bih se odrekao kada bi mi dosadila i kada bih video da ne mogu više, da nemam resurse iz kojih crpem, onda bih možda tražio neki drugi izvor prihoda. Ako bi mi neko ponudio velike pare koje bi mi obezbedile egzistenicuju, onda bih se bavio glumom amaterski, što je zanimljivije – rekao je u jednom intervjuu za Story.

FOTO: PRINTSCREEN

Svoju bogatu karijeru započeo je 1987. godine, ulogom u seriji “Bolji život”, u kojoj je glumio Bobinog školskog druga. Prvi put je igrao na filmu 1994. godine, kada je oživio lik Fadila, vojnika JNA u ratnoj drami “Vukovar, jedna priča”. Film “Ubistvo s predumišljajem” donio mu je prvu glavnu ulogu na filmu, a uloga Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je ranjen u ratu, donijela mu je nagradu “Car Konstantin” na Filmskom festivalu u Nišu.

U seriji “Porodično blago oživio je lik starijeg sina porodice Gavrilović, Zlatka. A iste godine je učestvovao i u američkom filmu “Spasitelj” (Savior), kao i filmu “Bure Baruta”.

FOTO: PRINTSCREEN/RTS YOUTUBE

Publika ga pamti i po filmovima “Nebeska udica”, “Munje”, “Bumerang”, “Država mrtvih”, “Kad porastem biću Kengur”, “Klopka” za koju je dobio nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima širom svijeta, kao i u serijama “Vratiće se rode”, “Moj rođak sa sela”, Vojna akademija”, “Žene sa Dedinja” i “Ravna Gora”. Svoju posljednju ulogu pred kamerama odigrao je u seriji “Nemanjići” u kojoj je oživio lik Vukana.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvajaju Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu “Ubistvo s predumišljajem”, Dobričin prsten, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović….

U moru uloga ovog izvanrednog dramskog umjetnika, izdvaja se rola sveštenika u seriji “Moj rođak sa sela”, gdje je otpjevao pjesmu “A što ti je, mila ćeri” u sceni ispovijedanja starice koja je na samrti. U njoj, Glogovac razgovara sa staricom o životu i smrti:

“Bilo mi je lepo”.

“To je samo putovanje. Svi ćemo mi tamo”, odgovorio joj je on.

“Kako znate?”

“Verujem, majko. Tako znam”.

“Da li biste hteli nešto da mi otpevate? Ali ne crkveno… Nešto o mladosti”.

Nebojša je rođen u porodici sveštenika Milovana iz Dramiševa i krojačice Milene Glogovac (djevojačko Samardžija) iz Nevesinja. Imao je osam godina mlađu sestru Bojanu, a rano djetinjstvo proveo je u porodičnoj kući dede Gavrila u Dramiševu, selu nedaleko od Nevesinja.

Prota Milovan Glogovac, otac prerano preminulog glumca u intervjuu za Večernje novosti prisetio se tog 9. februara 2018…

– To je bilo nekoliko sati pred Nebojšinu smrt. Tog popodneva, tog četvrtka, on je bio podosta u lošem stanju. Trebalo je da primi i drugu hemioterapiju. Uz njega je bila njegova supruga Milica. Ona je bila stalno sa njim. Sve vreme. I ja sam bio sa njim.

Smestili smo ga u krevet i nismo tada mnogo pričali. Sestre su mu priključile terapiju i ja sam otišao. Oko osam uveče Milica nam se javila. Kaže nam: “Dobro je podneo terapiju, čak se i šalio sa mnom… U petak oko dva po ponoći”… Bolest je bila jača. Nagla. Za mesec dana ga nam je uzela – ispričao je on.

FOTO: DADO ĐILAS

U periodu od 1997 – 2014. godine bio je oženjen Minom Glogovac, slikarkom i docentom na predmetu Slikarske tehnike na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Mina i Nebojša vjenčali su se 30. avgusta 1997. godine, na njegov 28. rođendan. Iz braka sa njom ima dvoje djece – Gavrila, rođenog 1999. godine, i Miloša, rođenog 2001. godine.

Dvije godine nakon razvoda, Glogovac je dobio treće dijete, ćerku Sunčicu, sa partnerkom Milicom Šćepanović, joga instruktorkom i bivšom novinarkom, a živjeli su na Dorćolu. Njegov vjenčani kum i kum djece iz braka sa Minom Glogovac je Vojin Ćetković.

Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrda sa njegovim imenom, a prvi dobitnik bio je Miodrag Dragićević.

Kulturni centar u Nevesinju nosi njegovo ime.

 

 

Izvor: Top portal

The post Pet godina od smrti čuvenog Nebojše Glogovca appeared first on Padrino Vijesti.