Pčelarstvo nije više samo hobi- Sve veći broj proizvođača

O stanju u pčelarstvu Republike Srpske najbolje govori podatak da se svake godine povećava broj pčelara i košnica. Tako je 2021. godine bio registrovan 451 pčelar, a na kraju prošle godine 496.

Ovo je rekao doskorašnji ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, koji je sada narodni poslanik RS.

– Stanje nije nimalo loše. Raste broj pčelara i raste broj košnica. Više pčelarstvo nije samo hobi, već je to ozbiljna proizvodnja –  istakao je Pašalić.

Ovo je iz njegove rasprave u Narodnoj skupštini RS povodom izmjena i dopuna Zakona o pčelarstvu.

On smatra da je zakonsko rješenje kvalitetno, dodajući da očekuje da će sektor pčelarstva u Srpskoj nastaviti da se razvija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je sa Udruženjem pčelara Srpske dogovorio da budžet za podsticajna sredstva za pčelare bude povećan za najmanje duplo.

Minić je naveo da je planirano da se dinamika isplate podsticaja u poljoprivredi ubrza.

Izmjene i dopune Zakona su usvojene, a između ostalog, reguliše se i minimalna udaljenost vazdušne linije između dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka.

Ministar Minić je rekao da je odredba bitna jer pojedini pčelari iz Federacije BiH postavljaju svoje pčelinjake u Republici Srpskoj i na taj način postaju potencijalni vektori prenosa određenih bolesti pčela.

On je dodao da je zakonskim rješenjem definisana jasna zakonska odredba zahvaljujući kojoj će opštinski inspektori moći da udaljavaju pčelinjake koji su postavljeni preblizu drugih.

– Postoji uvijek potencijalna opasnost od američke ili afričke kuge kada su u pitanju pčele. Mislim da je ovaj zakon dobar za razvoj pčelarstva u Republici Srpskoj – istakao je Minić.

UZGOJ

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu propisuje se da se uzgoj pčela u Republici Srpskoj vrši u skladu sa Programom uzgoja pčela u Republici Srpskoj i na taj način se sektor pčelarstva usklađuje sa EU propisima. Detaljnije je definisana i registracija pčelara i pčelinjaka u RS sa jasno propisanim uslovima koji su neophodni za upis u registar pčelara.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Pčelarstvo nije više samo hobi- Sve veći broj proizvođača appeared first on Padrino Vijesti.