Pad PDV-a zaustavio investicije

Ogromne obaveze prema dobavljačima, ali i odgađanje planiranih investicija samo su neki od problema sa kojima se bore gradovi i opštine u Srpskoj zbog pada prihoda od PDV-a u lokalne budžete.

Pojedini gradonačelnici i načelnici zbog sve novonastale situacije, odnosno znatnog pada prihoda od PDV-a ka njihovim lokalnim sredinama uveliko planiraju rebalanse budžeta, kojima će gradske i lokalne kase biti znatno manje u odnosu na uvojene budžete za ovu godinu.

Samo u gradskoj kasi Gradiške manje je čak 1,50 miliona maraka novca od PDV-a u odnosu na prošlu godinu.

– Prihod od PDV-a je znatno podbacio. Vidjećemo u kojem pravcu ćemo ići. Za sada je sve preklapanje. Sve ćemo znati kada uradimo izvršenje gradskog budžeta za šest mjeseci, odnosno tada ćemo vidjeti u kojoj kondiciji se gradska kasa nalazi. Nakon toga, donijećemo odluku o tome da li ćemo ići u prvi ovogodišnji rebalans budžeta – rekao je „Glasu“ Adžić i naglasio da trenutno zbog manjih prihoda od PDV-a duguju puno novca izvođačima radova.

Ista situacija je i u gradskoj kasi najvećeg grada u Hercegovini.

– Pokušavamo da pronađemo neka rješenja zbog manjeg priliva novca od PDV-a. Zbog te situacije zaustavljamo investicije koje su bile planirane. Ne realizujemo ih kako ne bismo došli u još veći problem – kazao je „Glasu“ gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Naglasio je da imaju priliv prihoda od nekih drugih naknada više nego što su planirali, zbog čega rade mjesečne presjeke i pokušavaju izbalansirati prihodovnu i rashodovnu stranu.

– Ako se nastavi ovaj trend manjeg priliva od PDV-a moraćemo ići u rebalans budžeta naniže. To je nešto što nas vjerovatno čeka – zaključio je Ćurić.

Identična situacija je i u opštinama Srpske, a najnoviji presjek stanja u Kotor Varošu pokazuje da se u budžet te lokalne zajednice od PDV-a slilo pola miliona maraka u odnosu na prošlu godinu.

– To se sve odrazilo na kapitalne investicije koje smo planirali. Ostali dio finansiranja za sada nije ugrožen. Vidjećemo kakva će biti situacija idućih mjeseci. Sačekaćemo jesen i vjerovatno ćemo tada morati da idemo u rebalans budžeta – rekao je „Glasu“ načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan.

Ista finansijska slika je i u opštinskoj kasi Teslića, gdje navode da su zbog pada priliva od PDV-a morali odgoditi plaćanje pojedinih obaveza ka dobavljačima.

– Do sada smo zbog manjih priliva PDV-a morali obustaviti izmirenje obaveze ka dobavljačima. Još uvijek su strpljivi i nisu nas tužili. Sačekaćemo još koji mjesec pa ćemo u septembru vidjeti kako stvari stoje. Ako stanje ne krene nabolje moraćemo da radimo rebalans budžeta naniže u određenom procentu – kazao je načelnik Teslića Milan Miličević.

U prvoj polovini ove godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je 5,279 miliona maraka prihoda od indirektnih poreza što je povećanje za 6,33 odsto u odnosu na isti period lani, ali je ka Republici Srpskoj i FBiH otišlo znatno manje novca zbog obaveza po osnovu spoljnog duga koje su stigle na naplatu.

Zakonom o budžetskom sistemu RS iz 2005. godine koji je stupio na snagu od početka 2006. godine, budžetu Republike Srpske, nakon što legne novac od strane UIO, pripada 72 odsto sredstava koja budu prikupljena od indirektnih poreza, jedinicama lokalne samouprave 24 odsto, a preostali iznos od četiri odsto ide za javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

Za otplatu spoljnog duga Republike Srpske ove godine planirano je skoro 150 miliona maraka više nego lani, kada je za te namjene potrošeno 266,5 miliona KM.

Laktaši bez problema

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić kaže da su prihodi od PDV-a niži, ali da je dobra situacija sa naplatom drugih izvoda finansiranja.

– Održavamo ovu godinu na nivou na kojem smo i započeli. Prvi ovogodišnji rebalans budžeta je usvojen. Okvir budžeta je povećan za 1,50 miliona maraka – kazao je „Glasu“ Bojić.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Pad PDV-a zaustavio investicije appeared first on Padrino Vijesti.