Pad inflacije, ali bez pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica

U ovoj godini, Republiku Srpsku i BiH očekuje pad inflacije, ali to ne znači i pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica. Prema tvrdnjama ekomonista, manja inflacija trebalo bi da spriječi dalji skok cijena brašna, ulja, mlijeka i drugih namirnica. Provjerili smo, da li i kada možemo očekivati pojeftinjenje hrane, obuće, odjeće, goriva.

U prvom kvartalu tekuće godine, inflacija u BiH iznosi 12,6 odsto. Prema projekcijama Centralne banke BiH – u naredna tri mjeseca očekuje se njen pad na 11,2 odsto. Iako će inflacija biti manja, cijene osnovnih životnih namirnica neće biti manje.

-Prije možemo reći, da će doći do stagniranja cijena. E, sad u nekim sektorima postoji stagnacija kao što je stanogradnja, dok 30 odsto zavisi od hrane i energenata – kaže Dragan Kulina, član Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Stangiranje inflacije kako u Srpskoj, tako i u Evropi, predviđaju i ekonomisti. Pojašnjavaju, da više nikada nećemo živjeti u vremenu, gdje smo litar ulja plaćali oko dvije marke ili litar mlijeka-marku. Da bi se to desilo trebala bi nastupiti recesija u svijetu. Uprkos tome, cijene pojedinih namirnica već su korigovane na svjetskom nivou.

-Na svjetskom nivou, cijena hrane je korigovana za 20 odsto. Što se to ne dešava kod nas? To treba da pitamo one koji prodaju, odnosno proizvode hranu – poručuje ekonomista Saša Stevanović.

Oscilacije u skoku cijena, najteže podnose građani. U proteklih godinu dana, samo su mlijeko i mliječni proizvodi poskupili za 35 odsto. A, za ručak četvoročlane porodice, bez mesa treba izdvojiti minimalno 50 marak

Ipak, u moru poskupljenja, neka roba je i pojeftinila. Cijene obuće i odjeće niže su za 3,9 odsto, a goriva za 0,2 odsto – podaci su republičkog Zavoda za statistiku.

Trasu inflacije, kao i stangiranje cijena osnovnih životnih namirnica, ekonomisti pojašnjavaju – kroje geopolitički odnosi. Poručuju, pad inflacije je pred nama, a samim tim i stagniranje cijena, jer neophodno je sačuvati kupovnu moć građana.

 

Izvor: RTRS

The post Pad inflacije, ali bez pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica appeared first on Padrino Vijesti.