Ovo su simptomi sunčanice

U vrijeme ljeta česta je pojava sunčanice do koje dolazi kada se osoba kreće nepokrivene glave po jakom suncu. Tada dolazi do širenja krvnih žila oko mozga te pregrijavanja moždanog tkiva.

Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i dužeg izlaganja nezaštićene glave, posebno potiljka, suncu.

Simptomi

Simptomi sunčanice najčešće uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost te crvenilo lica.

Ako se osoba ne skloni sa sunca, ubrzo će osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost. U teškim slučajevima nastupiće omamljenost, širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko, ubrzano disanje.

Pomoć

Osobu za koju se sumnja da ima sunčanicu treba odmah smjestiti u hlad, u poluležeći položaj i pomoći joj da se rashladi i to skidanjem odjeće, laganim polijevanjem vodom (voda nikako ne smije biti hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak. U slučaju nesvjestice, osobu treba poleći na bok, ali je neophodno potražiti i ljekarsku pomoć.

Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svijesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utiču na pritisak i krvotok, ponajprije kafu.

 

 

Izvor: ATV

The post Ovo su simptomi sunčanice appeared first on Padrino Vijesti.