Ova srpska firma je uvela radnu nedjelju od 4 dana, evo kako su prošli poslije 8 mjeseci

Tri slobodna dana nedeljno nešto su o čemu mašta gotovo svaki radnik u Srbiji. Za zaposlene u kompaniji „Mikroelektronika“ ovo više nije samo san, već realnost.

Deo ove firme već osam meseci radi četiri dana nedeljno, a plan je da do kraja naredne godine svaki zaposleni pored vikenda, ima slobodan i petak. Upravo zbog specifičnog radnog vremena, ekipa portala Nova.rs obišla je ovu firmu, kako bismo otkrili kako je izgledao put od ideje menadžmenta pa do realizacije, kakve je rezultate donela ova promena, ali i kakvi su utisci zaposlenih.

Mikroelektronika je kompanija koja se bavi hardverskim i softverskim alatima za rad sa mikrokontrolerima, odnosno čipovima koji se nalaze u svemu što nas okružuje – od laptopa, preko telefona, pa sve do automobila.

U kompaniji ima 96 zaposlenih, a jedan deo njih, oni koji rade u proizvodnji, žive san mnogih radnika u Srbiji – rade četiri dana nedeljno.

Kako za Nova.rs objašnjava direktor Mikroelektronike Nebojša Matić, nije moguće da se odmah cela firma prebaci na ovaj režim. Potrebno je uskladiti poslovanje čitave kompanije, i upravo zato na kraću radnu nedelju prelazi jedan po jedan sektor, ili ona usko povezana istovremeno.

Matić kaže da je prvo skraćeno radno vreme – nekoliko meseci se radilo pola sata kraće, pa sat, a onda i dva sata kraće, tokom pet radnih dana.

„Onda smo, posle nekoliko meseci uspešnog rada po šest sati dnevno, odlučili da probamo da radimo četiri dana po osam sati, a da petak ne radimo. Nakon tri ili četiri petka, kada smo uspeli, rekli smo ‘e sada ovo uvodimo kao zvanično radno vreme’. Od tog trenutka je prošlo osam meseci i dobro funkcionišemo“, kaže naš sagovornik.

Matić kaže da je cilj ovog načina rada da zaposlenima u Mikroelektronici bude bolje, ali i da pomognu u stvaranju boljeg društva.

„Naš ultimativni cilj je da napravimo bolje društvo, društvo odmornih ljudi“, kaže Matić.

Dodaje da ovakav režim rada može da postane standard u Srbiji, ali da smo još uvek daleko od toga.

On kaže da firma mora da bude dobro organizovana, te da produktivnost ne sme da opadne, već suprotno – mora da bude još veća.

Iako bi većina radnika u Srbiji želela da ima još jedan slobodan dan nedeljno, na pomen ovog metoda rada gotovo uvek se javlja jedna dilema – ako šef smanji broj radnih sati, da li će smanjiti i platu?

Međutim u ovoj firmi desilo se potpuno suprotno. Plate radnika u proizvodnji su povećane. Kao jedan od razloga za povećanje, direktor Matić navodi činjenicu da njegovi zaposleni do sada petkom nisu trošili novac – većinu vremena su provodili na poslu. Sada je situacija drugačija jer, kako kaže, kada je neko slobodan petkom, on će želeti da izlazi sa prijateljima ili otputuje negde na produženi vikend, a sve to iziskuje novac.

Plata se povećava zbog produktivnosti i većeg poslovnog uspeha. Oni sada za četiri radna dana, uspevaju da urade ono što su ranije radili za pet“, kaže Matić.

Direktor Mikroelektronike dalje priča da su radnici sada fokusiraniji na posao, rade 20 ili 30 odsto više u toku dana nego ranije, te da je upravo zbog toga povećanje plate bila dobra odluka, piše Nova.

 

Izvor: Buka

The post Ova srpska firma je uvela radnu nedjelju od 4 dana, evo kako su prošli poslije 8 mjeseci appeared first on Padrino Vijesti.