Ova hrana pomoći će vam u sagorijevanju kalorija

Određene namirnice koje vam mogu pomoći u postizanju dobrih rezultata u sagorijevanju kalorija

Ovih sedam namirnica mogle bi vam pomoći da skinete kilograme prema gornjim kriterijima.Posna piletina

„Nemasna piletina ima malo masnoća i kalorija, a odličan je izvor proteina koji će vas duže siti.

Nemasni komadići piletine poput pilećih prsa bez kostiju i bez kože sadrže manje masnoće od pilećih krilca ili bataka.

Jaja

Jaja su još jedan odličan izvor proteina koji sadrže oko šest grama proteina po obroku. Hrana bogata proteinima, poput jaja, takođeR ima visok termički učinak, kaže Daniela Novotny, RD, viša instruktorica biomedicinskih nauka na Državnom univerzitetu u Misouriju.

„Kad se jedu ujutro, jaja vas zasite i daju vam energiju, što pomaže u kontroli žudnje za hranom“.

U stvari, istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su učesnici koji su osam dana jeli dva jaja za doručak pet dana u sedmici doživjeli 65 posto veći gubitak kilograma i 16 posto veće smanjenje tjelesne masti u odnosu na grupu koja je pojela istu količinu kalorija u kiflicama za doručak.

Zeleno povrće

Zeleno povrće ima malo kalorija, ali puno vlakana, što vam pomaže da se duže osjećate sitim i smanjuje ukupni unos kalorija, što rezultira gubitkom kilograma.

Ovo povrće također sadrži ključne minerale i hranljive sastojke koji su potrebni tijelu, poput fitonutrijenata, koji mogu smanjiti upalu.

Jabučni ocat

„Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuke i studije pokazuju da može imati skromni učinak na mršavljenje“, kaže Novotny.

Učesnici u studiji 2018. godine pili su dvije kašike jabučnog octa uz ručak i večeru te izgubili znatno veću težinu u 12 sedmica od onih koji nisu uzimali jabučni ocat.

Začinjena hrana

Začinjena hrana povećava puls i podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega sagorijevate više kalorija, pomažući tako kod gubitka kilograma.

„Začini poput đumbira, kima, kurkume, korijandera, čilija u prahu i cimeta također mogu pomoći u jačanju metabolizma“, kaže Nambudripad.

Cimet posebno sadrži određeni flavonoid zvan kvercetin, koji može smanjiti upalu u tijelu.

Zeleni čaj

„Što se tiče gubitka kilograma, zeleni čaj sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji može aktivirati vaš metabolizam i pojačati sagorijevanje masti“, kaže Nambudripad.

Studija iz 2008. otkrila je da su učesnici koji su uzimali ekstrakt zelenog čaja imali 17 posto više sagorijevanja masti dok su vozili bicikl od onih koji su uzimali placebo.

Losos

Losos sadrži protuupalne omega-3 masne kiseline, a također je i odličan izvor proteina koji pomažu u povećanju sitosti, kaže Elizabet Bel, registrirana dijetetičarka nutricionistkinja i osnivačica Elizabeth Beil Nutrition.

Četiri komada lososa sadrže oko 30 grama proteina, što bi činilo oko polovine preporučenog dnevnog unosa za nekoga ko ima 165 kilograma.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Ova hrana pomoći će vam u sagorijevanju kalorija appeared first on Padrino Vijesti.