Otvaranje izložbe ,,Vez i zlatovez – iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“

Otvaranje izložbe ,,Vez i zlatovez – iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“, autora Božane Đuzelović, višeg kustosa etnologa biće upriličeno 7. februara 2023. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa početkom u 19.00 časova.

Na izložbi će biti predstavljeni tekstilni predmeti ukrašeni vezom i zlatovezom, koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine s kraja XIX i početka XX vijeka, a čuvaju se kao muzejski eksponati u Etnografskoj zbirci Muzeja Hercegovine. Pored predmeta ukrašenih zlatovezom, na izložbi su predstavljeni i predmeti od čohe na kojima su ukrasi rađeni vezom, uz korištenje raznobojnog konca. Za prostor istočne Hercegovine karakteristična tehnika ukrašavanja je pokrstica koja se izvodila na svim podlogama, na platnu, suknu i čohi. Predmeti ukrašavani vezom i zlatovezom izrađivani su u kućama kao dio domaće proizvodnje, sve do kraja XIX vijeka, kada se u Trebinju otvaraju i zanatske terzijske radnje, u kojima terzije izrađuju tradicionalni kostim i ukrašavaju ga vezom i zlatovezom.

Izložba je realizovana u saradnji Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju, kao nastavak dugogodišnje međuinstitucionalne saradnje. Izložba će biti otvorena do 19. marta 2023. godine.

 

 

Padrino, februar 2023.

The post Otvaranje izložbe ,,Vez i zlatovez – iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“ appeared first on Padrino Vijesti.