Organsko poljoprivredno zemljište u BiH za deceniju povećano skoro 5 puta

Površina pod organskim poljoprivrednim proizvodima u Bosni i Hercegovini za nepunu deceniju povećana je za skoro pet puta.

Kako se navodi u poslednjem Infokomu Spoljnotrgovinske komore BiH, organsko poljoprivredno zemljište je u periodu 2011-2020. povećano za 393,3 odsto, odnosno, sa 343 na 1.692 hektara.

– Međutim, broj proizvođača koji se bave ovakvom proizvodnjom je mali, a količine proizvedene organske hrane u odnosu na konvencionalnu proizvodnju još su skromne – navodi se u Infokomu.

Prema dostupnim podacima, izvoz organskih proizvoda iz BiH za EU i SAD u 2020. iznosio je 1.582 tone.

Stručnjaci objašnjavaju da se, kada je u pitanju dalji razvoj organske poljoprivrede i proizvodnje, velika prednost ogleda u netretiranim obradivim površinama brdskoplaninskih područja, te u bogatstvu prirodnog biodiverziteta šuma i livada na područjima na kojima nije bilo industrijskih postrojenja i eksploatacije.

– Takođe, treba napomenuti da BiH ima površinu od nekih 11.500  hektara na kojoj se mogu brati divlje biljke i dijelovi biljaka koje rastu prirodno. Uočavajući neophodnost dodatne promocije i dizanja svijesti o mogućnostima koje pruža proizvodnja i prodaja, kao i izvoz organskih proizvoda, neophodan je dodatni angažman svih nadležnih institucija na pružanju podrške i promovisanju organske proizvodnje kod domaćih proizvođača i potrošača, ali i promovisanju organskih proizvoda iz BiH na izvoznim tržištima – poručuju iz STK.

Organska proizvodnja je proizvodnja poljoprivrednih i drugih proizvoda primjenom metoda organske proizvodnje, odnosno proizvodnja koja isključuje upotrebu mineralnih đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu zdravlja bilja, te brani korištenja GMO-a. Riječ je o sistemu održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korištenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite okoline.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Organsko poljoprivredno zemljište u BiH za deceniju povećano skoro 5 puta appeared first on Padrino Vijesti.