Oko 500 bivših pitomaca svečano dočekano u Bileći

Oko 500 bivših pitomaca bilećke Škole rezervnih oficira pješadije /ŠROP/ iz svih krajeva bivše Jugoslavije danas su se po 12. put okupili u Bileći kako bi evocirali uspomene na vrijeme provedeno u ovoj školi koja je bila među najpoznatijim te vrste u svijetu.

Nekadašnji pitomci su svečano dočekani u kasarni u „Bilećki borci“ na čijem polionu su izvršili postrojavanje.

Кomandant kasarne „Bilećki borci“ Vladimir Vujović rekao je u obaraćanju okupljenima da je bilećka škola bila elitna i visoko cijenjena ne samo u Jugoslaviji, nego i u Evropi, a cijenio ju je i tadašnji i istočni i zapadni blok.

„Vi ste ovdje stekli vrhunska znanja, koja su vam predavale najbolje starješine bivše JNA“, istakao je Vujović, te dodao da su tu školu u Bileći završili mnogi poznati političari, glumci, umjetnici i sportisti, a stečena znanja su iskoristili da bi kasnije mnogi od njih postali uspješni ljudi.

On je pitomcima, koji će poslijepodne u svečanom defileu proći ulicama Bileće, poželio ugodan boravak u tom hercegovačkom gradu i njihovoj bivšoj kasarni.

Bivši pitomac ŠROP-a Nikola Dautović iz Beograda, koji je pripadao jednoj od prvih generacija koja je u Bileći služila čak 18 mjeseci, rekao je novinarima da je u školi mnogo naučio.

„Ovdje je bilo sve pod konac, sve se u sekund radilo, velika disciplina i ovdje smo naučili životne lekcije. Naučili smo sve što treba za život i mladi bi danas trebalo da prođu ovakvu školu“, rekao je Dautović, koji smatra da se bivša JNA raspala jer je bila mnogonacionalna, a da je je glavna pouka koju su izvukli iz prethodnog perioda – da nikada više na ovim prostorima ne bude rata.

Na skupu je istaknuto da je vojna škola u Bileći bila sinonim „vojničke sparte“, koja je za 36 godina postojanja iznjedrila oko 60.000 rezervnih vojnih starješina.

Pitomci su istakli da se uvijek rado vraćaju u Bileću, jer su tu stekli znanja koja su im kasnije mnogo pomogla u životu, te da je to sada već postalo tradicionalno okupljanje koje simbolizuju prijateljstvo i očuvanje mostova saradnje.

Svečanim dočekom bivših pitomaca ŠROP-a počela je manifestacija „Vidovdanske svečanosti“, koja će uz sadržajan program, u Bileći trajati do Vidovdana, 28. juna.

Manifestacija će danas poslijepodne biti nastavljena mini izložbom bilećkih proizvoda u Domu kulture „Jefto Dedijer“.

Škola rezervnih oficira pješadije u Bileći imala je 108 klasa pitomaca, kroz koju je u periodu od 1956. do 1991. godine prošlo oko 60.000 vojnika.

 

 

 

Izvor: SRNA

The post Oko 500 bivših pitomaca svečano dočekano u Bileći appeared first on Padrino Vijesti.