Okeani dostigli najvišu ikada zabilježenu temperaturu

Okeani su dostigli najvišu ikada zabilježenu temperaturu usljed klimatskih promjena, što ima strašne posljedice po planetu.

Okeani, koji pokrivaju skoro 71 odsto površine naše planete, ne samo da pružaju dom za bogat biljni i životinjski svijet, već igraju i ključnu ulogu u regulaciji klimatskih promjena.

Prosječna dnevna globalna temperatura površine mora ove nedjelje je nadmašila rekord iz 2016. godine i dostigla 20,96 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine, saopštila je služba EU za klimatske promjene Kopernikus.

Okeani su vitalni regulator klime jer upijaju toplotu, proizvode polovinu kiseonika na Zemlji i utiču na vremenske prilike, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, toplije vode imaju manju sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid, što znači da će više tog gasa koji zagrijava planetu ostati u atmosferi. To, takođe, može ubrzati otapanje glečera, što dovodi do većeg porasta nivoa mora. Visoke temperature okeana ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću ka hladnijim vodama, remeteći na taj način lanac ishrane, pa stručnjaci upozoravaju da bi riblji fond mogao biti pogođen.

„Mi stavljamo okeane pod veći stres nego ikada ranije“, kaže dr Met Frost iz Laboratorije za morske nauke u Plimutu u Velikoj Britaniji, referirajući na činjenicu da zagađenje i prekomjerni ribolov takođe mijenjaju okeane.

Naučnici su takođe zabrinuti zbog perioda godine u kojem je postavljen ovaj rekord, a iz Službe za klimatske promjene Kopernikus navode da bi mart mjesec trebalo da bude vrijeme kada su okeani globalno najtopliji, a ne avgust.

Zašto su okeani sada toliko topli, još uvijek je predmet je istraživanja naučnih radnika, ali smatraju da su klimatske promjene te koje okeane čine toplijim jer upijaju većinu zagrijavanja iz emisija gasova staklene bašte.

„Što više fosilnih goriva sagorijevamo, to će veći višak toplote biti apsorbovan od strane okeana, što znači da će duže trajati da se stabilizuje i vrate na svoje prethodno stanje“, objašnjava dr Burgess.

U junu su temperature u vodama Velike Britanije bile tri do pet stepeni Celzijusa iznad prosjeka, prema podacima Met Ofisa i Evropske svemirske agencije.

Na Floridi su temperature površine mora prošle nedjelje dostigle 38,44 stepeni Celzujusa, što možemo porediti sa temperaturom u vreloj kadi.

Normalna temperatura okeana bi trebalo da bude između 23 i 31 stepen Celzijusa, prema Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji. Toplotni talasi u morima su se po učestalosti udvostručili, u periodu od 1982. do 2016. godine, a ustanovljeno je i da su postali intenzivniji i dugotrajniji od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Iako su se temperature vazduha dramatično povećale posljednjih godina, okeani se duže zagrijavaju, iako su apsorbovali 90 odsto zagrijavanja.

 

 

 

Izvor: ATV

The post Okeani dostigli najvišu ikada zabilježenu temperaturu appeared first on Padrino Vijesti.