Očekivanja Privredne komore RS: Plate će rasti, ali manje nego do sada

Trend rasta plata u privatnom sektoru u Srpskoj će se nastaviti, ali u manjem obimu nego do sada.

Ovo su očekivanja predsjednika Privredne komore Republike Srpske, Pere Ćorića, koji ističe da je plata od prošle godine u prosjeku porasla za 130 maraka, i to uglavnom u privredi.

– Poslodavci će u skladu sa poslovanjem, pozicijom na tržištu, ponudom radne snage sigurno ići ka povećanju plate u narednom periodu, ali mislim da u ovako visokim procentima to neće biti moguće. Ponuda i potražnja radne snage odrediće i visinu plata u zavisnosti od djelatnosti, pozicije na tržištu, proizvodnog programa – precizirao je Ćorić za Srpskainfo.

Prema statističkim podacima, prosječna neto plata u maju u Srpskoj je bila 1.280 maraka, dok je lani iznosila 1.144 marke.

Najveća prosječna plata isplaćena je u oblasti vađenja ruda i kamena i iznosi 1.737 KM, a najnižu platu od 943 KM dobili su radnici u građevinarstvu. Radnici u ugostiteljstvu plaćeni su u prosjeku 1.028 KM.

Istovremeno, sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.457 KM i prosječna plata je pokriva sa 52 odsto.

Ćorić poručuje da treba dobro analizirati i visinu najniže plate za iduću godinu, kako se neke firme ne bi dovele u poziciju da ne mogu raditi.

– Najnižu platu ne treba donositi na bazi želja i toga koliko iznosi visina potrošačke korpe. To može biti dio analize – kaže on.

Minimalac sada iznosi 700 KM.

Ključ u bravu

Ćorić napominje i da postoji opasnost da mnoga preduzeća zapadnu u probleme, s obzirom na pad proizvodnje i narudžbi, te rasta rashoda s druge strane. Ipak, nedostatak radnika o kojem se u posljednje vreme sve više priča, smatra on, ne može biti jedini uzrok za stavljanje ključa u bravu.

– Ima više elemenata zbog kojih se pojedine radnje zatvaraju: visina plata, zakupnine, energije, obim posla, nedostatak radne snage. Sve to zajedno utiče na odluku da se zatvori biznis – precizira Ćorić.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post Očekivanja Privredne komore RS: Plate će rasti, ali manje nego do sada appeared first on Padrino Vijesti.